Бременност и родителство

Вулвовагинална и хламидийна инфекция при бременност

Провеждат се многобройни клинични, микробиологични и патогенетични изследвания, посветени на проблема с вулвовагинитите, предлагат се нови препарати и методи за лечение, обаче разпространението на тази патология при жените в репродуктивна възраст все още остава високо. За това свидетелстват резултатите от епидемиологичните изследвания, съгласно които 28 – 40% от пациентките на акушеро-гинекологичните клиники страдат от вагинити.

При това такива форми на вулвовагинална инфекция, като бактериална вагиноза, кандидозен вулвовагинит и трихомонален вагинит, представляват 90% от всички случаи на вагинити. Следва също да се отбележи, че водещият причинен фактор за слузесто-гнойните цервицити е хламидийната инфекция, която се открива при 3 – 21% от бременните.

Очевидно е, че наличието на вулвовагинална и хламидийна инфекция по време на бременността представлява реална опасност както за майката, така и за плода.При това се повишава вероятността от преждевременно прекъсване на бременността, расте рискът от антенатално и интранатално инфектиране, както и от развитието на гнойно-възпалителни усложнения през следродилния период, понеже долните дялове на гениталния тракт при такива бременни са резервоар на огромно количество различни потенциално вирулентни микроорганизми. Затова своевременната диагностика и провеждането на рационална етиотропна терапия по време на бременността представляват доста актуална задача.

Целта на скрининговото изследване бе определянето честотата на различните форми на вулвовагинална инфекция и урогенитална хламидиоза в третото тримесечие на бременността, както и характера на усложненията на бременността, раждането и следродилния период, свързани с наличието на дадена инфекция. На втория етап от изследването бе направена сравнителна оценка на ефективността на различните методи на лечение на кандидозния вулвовагинит, бактериалната вагиноза и урогениталната хламидиоза при бременните.

Автор: Хапче

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари