Бременност и родителство

Пиенето по време на бременността

Обикновено какво предлагат на човек, който е поискал да пие нещо? Чай, кафе (най-често разтворимо), газирана напитка, може би минерална вода. Ако Ви провърви и сте попаднали в семейство на привърженици на здравословния начин на живот, по-скоро ще Ви предложат зелен или плодов май, а ако е кафе, то задължително ще е натурално, и най-рядко – пакетиран сок.

Какво от целия този списък за пиене трябва да избере бременната жена? За съжаление на много бременни трябва да отбележим, че в това сложно време на тях не им се препоръчва да пият съвсем или да ограничат значително много от напитките, с които са свикнали в ежедневието.

Кафе

Съдържа кофеин. При това в чаша разтворимо кафе има повече кафе, отколкото в чаша натурално кафе. Плюс това разтворимото кафе съдържа химически вещества, които му позволяват да бъде разтворимо. Редовното пиене на кафе сутрин е същата наркотична зависимост, както и цигарите. Употребата на кой да е наркотик по време на бременността, дори толкова невинен като кафето, неизбежно ще доведе в последствие до същата зависимост и у детето. Макар че, както показват изследванията в областта на тератологията (науката за уродствата), непосредствената вреда от пиенето на кафе (изключвайки наркотичната зависимост) е силно преувеличена. Наблюдава се в случаите, когато бременната жена редовно изпива на ден по 5-6 кафени чашки натурално кафе. Затова можете да пиете кафето в малки количества (1 кафена чашка натурално кафе), но не редовно, а в случаите, например, когато чашката натурално кафе служи като заместител на лекарство за повишаване на кръвното налягане.

Чай

Също съдържа кофеин, при това в чаша силен варен чай, кофеинът е не по-малко, отколкото в чаша кафе. Затова бременната трябва да го пие много разреден, което обикновено влияе на вкусовите качества но напитката. Мнозина предпочитат въобще да не пият чай, отколкото да го пият в този вид.

Някои смятат, че ако заменят черния чай със зелен ще получават по-малко кофеин. Това мнение е погрешно. В чаша зелен чай се съдържа дори повече кофеин, отколкото в чаша черен чай, затова за зеления са в сила същите ограничения. От друга страна зеленият чай е богат на микроелементи и биоактивни вещества, затова ако бременната все пак иска да пие чай, то по-добре е зелен, отколкото черен, но не бива да забравя, че е силна напитка.

Плодов чай

Стана модерен напоследък. Можем да го разделим на обикновен чай с фруктови добавки и на чист плодов или чист билков чай. Безусловно, такъв чай е по-полезен от обикновения чай, ако се вари непосредствено от сушени листа и плодове, а не е от пакетче. Обаче не бива да забравяте, че чаят с плодови и билкови добавки все пак си е чай и отново трябва да Ви напомня, че той е силна напитка.

Какао

То е доста силен алерген. Алергията към какаото се среща доста по-често отколкото към кафето или цитрусовите плодове. Освен това какаото пречи на усвояването на калция от организма.

Газирана вода

Предизвиква подуване на стомаха и червата. Сладките газирани напитки от типа на кока-кола, съдържат огромно количество синтетични химически вещества, приемането на които въобще не се препоръчва от диетолозите, а още повече пък по време на бременност.

Минерална вода

Негазирана, тя е много богата на минерални соли и може да представлява сериозно натоварване на бъбреците на бременната, особено ако периодично се откриват соли в урината й или тя има склонност към отичане.

Сокове

Естествено са много по-полезни. Обаче те също са концентриран разтвор на соли и натоварват бъбреците не по-малко от минералната вода. Освен това в пакетираните сокове се съдържат далеч небезопасни и небезвредни вещества. Много фирми добавят в соковете си витамини, подобрители на вкуса, консерванти и т.п. Затова можете да пиете само пакетирани сокове, в чието съдържание сте напълно сигурни.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари