Бременност и родителство

Пиенето по време на бременността

Обикновено какво предлагат на човек, който е поискал да пие нещо? Чай, кафе (най-често разтворимо), газирана напитка, може би минерална вода. Ако Ви провърви и сте попаднали в семейство на привърженици на здравословния начин на живот, по-скоро ще Ви предложат зелен или плодов май, а ако е кафе, то задължително ще е натурално, и най-рядко – пакетиран сок.

Какво от целия този списък за пиене трябва да избере бременната жена? За съжаление на много бременни трябва да отбележим, че в това сложно време на тях не им се препоръчва да пият съвсем или да ограничат значително много от напитките, с които са свикнали в ежедневието.

Кафе

Съдържа кофеин. При това в чаша разтворимо кафе има повече кафе, отколкото в чаша натурално кафе. Плюс това разтворимото кафе съдържа химически вещества, които му позволяват да бъде разтворимо. Редовното пиене на кафе сутрин е същата наркотична зависимост, както и цигарите. Употребата на кой да е наркотик по време на бременността, дори толкова невинен като кафето, неизбежно ще доведе в последствие до същата зависимост и у детето. Макар че, както показват изследванията в областта на тератологията (науката за уродствата), непосредствената вреда от пиенето на кафе (изключвайки наркотичната зависимост) е силно преувеличена. Наблюдава се в случаите, когато бременната жена редовно изпива на ден по 5-6 кафени чашки натурално кафе. Затова можете да пиете кафето в малки количества (1 кафена чашка натурално кафе), но не редовно, а в случаите, например, когато чашката натурално кафе служи като заместител на лекарство за повишаване на кръвното налягане.

Чай

Също съдържа кофеин, при това в чаша силен варен чай, кофеинът е не по-малко, отколкото в чаша кафе. Затова бременната трябва да го пие много разреден, което обикновено влияе на вкусовите качества но напитката. Мнозина предпочитат въобще да не пият чай, отколкото да го пият в този вид.

Някои смятат, че ако заменят черния чай със зелен ще получават по-малко кофеин. Това мнение е погрешно. В чаша зелен чай се съдържа дори повече кофеин, отколкото в чаша черен чай, затова за зеления са в сила същите ограничения. От друга страна зеленият чай е богат на микроелементи и биоактивни вещества, затова ако бременната все пак иска да пие чай, то по-добре е зелен, отколкото черен, но не бива да забравя, че е силна напитка.

Плодов чай

Стана модерен напоследък. Можем да го разделим на обикновен чай с фруктови добавки и на чист плодов или чист билков чай. Безусловно, такъв чай е по-полезен от обикновения чай, ако се вари непосредствено от сушени листа и плодове, а не е от пакетче. Обаче не бива да забравяте, че чаят с плодови и билкови добавки все пак си е чай и отново трябва да Ви напомня, че той е силна напитка.

Какао

То е доста силен алерген. Алергията към какаото се среща доста по-често отколкото към кафето или цитрусовите плодове. Освен това какаото пречи на усвояването на калция от организма.

Газирана вода

Предизвиква подуване на стомаха и червата. Сладките газирани напитки от типа на кока-кола, съдържат огромно количество синтетични химически вещества, приемането на които въобще не се препоръчва от диетолозите, а още повече пък по време на бременност.

Минерална вода

Негазирана, тя е много богата на минерални соли и може да представлява сериозно натоварване на бъбреците на бременната, особено ако периодично се откриват соли в урината й или тя има склонност към отичане.

Сокове

Естествено са много по-полезни. Обаче те също са концентриран разтвор на соли и натоварват бъбреците не по-малко от минералната вода. Освен това в пакетираните сокове се съдържат далеч небезопасни и небезвредни вещества. Много фирми добавят в соковете си витамини, подобрители на вкуса, консерванти и т.п. Затова можете да пиете само пакетирани сокове, в чието съдържание сте напълно сигурни.

Не пропускайте

Коментари