Бременност и родителство

Бременност и болки в гърба

Известно е, че по време на бременността всички функции на организма на жената са принудени да работят с повишено натоварване, осигурявайки правилното развитие на бебето. Не е чудно, че в такива трудни условия се проявяват слабите места в здравето на самата бъдеща майка. В частност, при растежа на плода се променя центъра на тежестта на самата бременна жена и се появяват болки в областта на гръбначния стълб и в кръста.

Сега ще поясним как да помогнем на себе си и на своя гръбначен стълб да преодолее всякакви трудности по време на подготовката ви за момента на раждането на бебето.

За връзката причина – следствие

В периода на бременността, бедрено-кръстните стави, които обикновено са неподвижни, започват да се отпускат под действие на хормона релаксин, за да може бебето по-лесно да премине при раждането. Това, както и увеличеният корем, нарушава равновесието. За да може да компенсирате това, се налага да изтегляте назад рамене и да свивате шията си. Изпъчването на корема, за да могат всички да забележат положението ви на бъдеща майка, само усложнява проблема. Резултатът от това е силно огънат гръбначен стълб, напрягане на мускулите на долната част на гърба, както и болка. Ако преди бременността сте имали проблеми с опорно-двигателния апарат (гръбначно изкривяване, остеохондроза, слабо развитие на мускулите, участващи в навеждането от таза), то вие попадате в групата с риск от появата на болки в гърба, кръста или таза.

На езика на цифрите

Според статистиката честотата на болките в гръбначния стълб, в кръста и в областта на таза са 30 – 50% по време на бременността, а в следродилния период достигат 65 – 70%.

Автор: Хапче

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари