Билки и билкови сборове

Жен-шен – Panax ginseng С.А. Меу

Семейство

Аралиеви – Araliaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение, 30 – 70 см високо, достигащо до 50-годишна възраст. Коренът е до 20 см дълъг и около 2 см дебел, с 2 – 6 едри разклонения, по форма понякога напомня човешка фигура. Стъблото най-често е единично, с връхна розетка от 2 – 5 листа. Листата са с дръжки, сложно длановидни, съставени от 5 елипсовидни листчета, на върха заострени, по края напилени, в основата клиновидно стеснени. Цветоносно стъбло се развива едва на третата година. Съцветието е сенник, съставен най-често от 5 – 20 дребни цветчета. Венчето е бяло или зеленикаво. Плодът е с бъбрековидна форма, яркочервен, месест, с 2 – 3 костилки. Цъфти през юли.

Разпространение

Среща се нарядко в далекоизточните райони на Русия, в Североизточен Китай и Корея, където се и отглежда. Култивира се още в Кавказ, Украйна и др.

Употребяема част

Използват се корените (Radix Ginseng).

Действие

Корените на жен-шена се ползват с широка популярност като тонизиращо средство в народната медицина на Китай, Япония и други далекоизточни страни. С методите на научната медицина са доказани своеобразните свойства на жен-шена да уравновесява нервните процеси, да стимулира мускулната издръжливост.

Приложение

Като тонизиращо средство при изтощение, бърза уморяемост, психична и мускулна слабост, анемия, полова слабост, атеросклероза и др.

Начин на употреба

От корените на жен-шена се приготвят препарати (спиртен извлек, течен екстракт, таблетки), които се продават в аптеките. В домашни условия може да се приготви запарка, като 1/2 чаена лъжичка ситно стрити корени се заливат с 250 или 500 см3 вряща вода. Тази доза се употребява за 1 ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари