Билки и билкови сборове

Вратига – Tanacetum vulgare L.

Семейство

Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

Описание

Многогодишно тревисто растение с хоризонтално коренище. Стъблата са многобройни, 50 – 150 см високи, набраздени, на върха разклонени. Листата са последователни, в очертание елипсовидни, пересто нарязани, 7 – 20 см дълги; долните с дръжки, средните и горните приседнали. Цветните кошнички са 7 – 12 мм в диаметър, събрани в гъсти щитовидни съцветия по връхните разклонения на стъблото. Обвивните листчета на кошничката са голи, по края ципести. Всички цветове са тръбести, оранжево-жълти. Плодовете са продълговати, към основата клиновидно стеснени, без хвърчилка. Цъфти от юни до септември.

Разпространение

Разпространено е по тревисти места, из храсталаци, по скалисти склонове и горски поляни, край реки, жп линии, пътища и огради в цялата страна.

Употребяема част

Използват се цветните кошнички (Flores Tanaceti) или връхните стъблени части заедно с цветовете и листата (Herba Tanaceti), отрязани на около 20 см от върха на стъблото по време на цъфтеж.

Действие

Билката се използва като противоглистно средство поради съдържанието на туйон. Тя има и антисептично и спазмолитично действие.

Приложение

Използва се освен като противоглистно средство и при възпаление на пикочните пътища, камъни в бъбреците, главоболие, нервност, жълтеница и др. ПротивоглистноТо действие на билката се засилва при комбинирането ѝ с цвят от пелин и лайка.

Начин на употреба

2 – 3 г от билката или 8 г от сместа, получена от равни количества стръкове от вратига, изсушен цвят от пелин и пресен цвят от лайка, се вари с 400 см3 вода в продължение иа 10 – 15 мин. След изстиване се прецежда и се използва за клизми.

Растението е отровно. Отварата не трябва да се пие. Туйонът, който се съдържа в надземната част, дразни силно лигавицата на бронхите. След краткотрайна възбуда на централната нервна система оказва силно потискащо действие с парализа на дишането и сърдечната дейност.

Билката не трябва да се прилага за самолечение.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари