Билки и билкови сборове

Водна детелина (блатен трилистник, горчивче) – Menyanthes trifoliata L.

Семейство

Воднодетелинови – Menyanthaceae

Описание

Многогодишно блатно тревисто растение с дълго, пълзящо, начленено коренище, дебело 1 – 1.5 см. Цветносното безлистно стъбло е високо от 15 до 35 см. Листата с дълги дръжки са прикрепени направо за приповдигащата се част на коренището; петурата им е разделена на 3 обратно яйцевидни или елипсовидни листчета, 3 – 10 см дълги и 1.5 – 3 см широки. Съцветието е гроздовидно. Цветовете са бледорозови или бели, с петлистна чашка и фуниевидно венче с петделна коронка. Плодът е едногнездна яйцевидна кутийка, разпукваща се на две половинки. Цъфти от юни до август.

Разпространение

Расте из заблатени места, мочурливи ливади и торфища предимно в планинския и по-рядко във високопланинския пояс на Западните и Средните Родопи, Рила, Витоша, Западна Стара планина (Петрохан), Южен Пирин (Папазчаир), а също и под 1000 м надморска височина в Самоковско и Станкедимитровско.

Употребяема част

Използват се листата (Folia Menyanthidis, Folia Trifolii fibrini), събрани в края на цъфтежа с дръжки, не по-дълги от 3 см.

Действие

Билката има апетитовъзбуждащо действие. Приписва ѝ се способността да успокоява централната нервна система.

Приложение

Съдържащите се в листата горчиви гликозиди определят приложението на билката като апетитовъзбуждащо, общотонизиращо и подобряващо храносмилането средство. Използва се и при захарна болест, подагра, ревматизъм, глистни и трескави заболявания и др. В животновъдството се прилага против опаразитяване и за подобряване на апетита.

Начин на употреба

Прилага се като запарка. Дозата за 1 ден (приета на 3 пъти половин час преди ядене) е 2 чаени лъжички билка, залята с 250 см3 вряща вода. Влиза в състава на апетитовъзбуждащи, жлъчегонни и други билкови чайове.

Не пропускайте

Коментари