Билки и билкови сборове

Водна детелина (блатен трилистник, горчивче) – Menyanthes trifoliata L.

Семейство

Воднодетелинови – Menyanthaceae

Описание

Многогодишно блатно тревисто растение с дълго, пълзящо, начленено коренище, дебело 1 – 1.5 см. Цветносното безлистно стъбло е високо от 15 до 35 см. Листата с дълги дръжки са прикрепени направо за приповдигащата се част на коренището; петурата им е разделена на 3 обратно яйцевидни или елипсовидни листчета, 3 – 10 см дълги и 1.5 – 3 см широки. Съцветието е гроздовидно. Цветовете са бледорозови или бели, с петлистна чашка и фуниевидно венче с петделна коронка. Плодът е едногнездна яйцевидна кутийка, разпукваща се на две половинки. Цъфти от юни до август.

Разпространение

Расте из заблатени места, мочурливи ливади и торфища предимно в планинския и по-рядко във високопланинския пояс на Западните и Средните Родопи, Рила, Витоша, Западна Стара планина (Петрохан), Южен Пирин (Папазчаир), а също и под 1000 м надморска височина в Самоковско и Станкедимитровско.

Употребяема част

Използват се листата (Folia Menyanthidis, Folia Trifolii fibrini), събрани в края на цъфтежа с дръжки, не по-дълги от 3 см.

Действие

Билката има апетитовъзбуждащо действие. Приписва ѝ се способността да успокоява централната нервна система.

Приложение

Съдържащите се в листата горчиви гликозиди определят приложението на билката като апетитовъзбуждащо, общотонизиращо и подобряващо храносмилането средство. Използва се и при захарна болест, подагра, ревматизъм, глистни и трескави заболявания и др. В животновъдството се прилага против опаразитяване и за подобряване на апетита.

Начин на употреба

Прилага се като запарка. Дозата за 1 ден (приета на 3 пъти половин час преди ядене) е 2 чаени лъжички билка, залята с 250 см3 вряща вода. Влиза в състава на апетитовъзбуждащи, жлъчегонни и други билкови чайове.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари