Билки и билкови сборове

Ветрогон – Eryngium campestre L.

Семейство

Сенникоцветни – Apiaceae (Umbelliferae)

Описание

Многогодишно бодливо тревисто растение с дълъг вретеновиден корен, проникващ в почвата до 1 м и повече. Стъблото е 30 – 70 см високо, сиво-зелено, в зоната на съцветието силно разклонено. Листата са кожести, белезникаво-сиво-зелени, с ясно изпъкнало бледожълто мрежесто жилкуване, бодливо назъбени; приосновните са дълбоко пересто наделени, с 10 – 20 см дълги дръжки и бодливо напилени дялове; стъбловите са с къси дръжки или приседнали, стъблообхващащи, с бодливо назъбени влагалища. Цветовете са бели или белезникави, събрани в сбити яйцевидно-сферични главички с обвивка от линейно ланцетни, бодливо назъбени листчета. Цъфти юли – август.

Разпространение

Расте по сухи тревисти и каменливи места, из пасища и сухи ливади, по синури, край пътища и жп линии и като плевел в окопни култури, овощни градини и лозя. Среща се от морското равнище докъм 900 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се коренът (Radix Eryngii).

Приложение

Билката се използва при камъни и пясък в бъбреците, трудно уриниране и други бъбречни заболявания. Освен диуретично действие дрогата има спазмолитично и болкоуспокояващо действие, което позволява употребата ѝ при колики от различно естество, задръжка на газове, коклюш, възпаление на жлъчните пътища и др. По-рядко се прилага за лечение на анемия като тонизиращо матката средство, за засилване на менструацията и др.

Начин на употреба

Прилага се пресен сок от корени или запарка, приготвена от 1 – 2 чаени лъжички оситнен корен на 250 см3 вода. Запарката се изпива на 3 пъти за 1 ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари