Билки и билкови сборове

Великденче – Veronica officinalis L.

Семейство

Живеничеви – Scrophulariaceae

Описание

Многогодишно влакнесто тревисто растение с пълзящо или приповдигащо се стъбло и изправени цветоносни клонки. Листата са срещуположни, широко яйцевидни или елипсовидни, 1.5 – 4 см дълги и 1 – 2 см широки, с къси дръжки. Цветовете са светлосини, 6 – 7 мм в диаметър, събрани в многоцветни гроздовидни съцветия, излизащи от пазвите на стъбловите листа. Чашката и венчето са четириделни. Тичинките са 2. Плодът е двугнездна многосеменна кутийка. Цъфти от май до август.

Разпространение

Расте из гори и храсталаци доста често в цялата страна до 2000 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се надземната част (Herba Veronicae), събрана в началото на цъфтежа. Да не се смесва с многобройните други видове от род Veronica, разпространени у нас, на които съцветието е връхно или чашката е петделна, или стъблото и листата не са влакнести, или цветните дръжки са по-дълги от чашката.

Действие

Дрогата има противовъзпалително, антисептично и отхрачващо действие.

Приложение

Прилага се при заболявания на дихателната система (бронхити, бронхиална астма и др.) Проявава се още като диуретично и дезинфекциращо пикочните пътища средство, заради което се използва от народната медицина при бъбречнокаменна болест и възпаление на пикочните пътища. В народната медицина се прилага още при някои чернодробно-жлъчни заболявания, при умствена умора, запек и др., а външно (настойка в растително масло) – при някои заболявания на кожата (циреи, изгаряния, гнойни рани).

Начин на употреба

Дрогата се употребява под формата на запарка – 1 супена лъжица ситно нарязана дрога на 250 см3 вряща вода.

След изстиване и прецеждане се пие по 1 кафена чашка 3 – 4 пъти дневно.

За външна употреба се приготвя настойка в отношение 1 част дрога на 10 части маслинено масло.

Не пропускайте

Коментари