Билки и билкови сборове

Великденче – Veronica officinalis L.

Семейство

Живеничеви – Scrophulariaceae

Описание

Многогодишно влакнесто тревисто растение с пълзящо или приповдигащо се стъбло и изправени цветоносни клонки. Листата са срещуположни, широко яйцевидни или елипсовидни, 1.5 – 4 см дълги и 1 – 2 см широки, с къси дръжки. Цветовете са светлосини, 6 – 7 мм в диаметър, събрани в многоцветни гроздовидни съцветия, излизащи от пазвите на стъбловите листа. Чашката и венчето са четириделни. Тичинките са 2. Плодът е двугнездна многосеменна кутийка. Цъфти от май до август.

Разпространение

Расте из гори и храсталаци доста често в цялата страна до 2000 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се надземната част (Herba Veronicae), събрана в началото на цъфтежа. Да не се смесва с многобройните други видове от род Veronica, разпространени у нас, на които съцветието е връхно или чашката е петделна, или стъблото и листата не са влакнести, или цветните дръжки са по-дълги от чашката.

Действие

Дрогата има противовъзпалително, антисептично и отхрачващо действие.

Приложение

Прилага се при заболявания на дихателната система (бронхити, бронхиална астма и др.) Проявава се още като диуретично и дезинфекциращо пикочните пътища средство, заради което се използва от народната медицина при бъбречнокаменна болест и възпаление на пикочните пътища. В народната медицина се прилага още при някои чернодробно-жлъчни заболявания, при умствена умора, запек и др., а външно (настойка в растително масло) – при някои заболявания на кожата (циреи, изгаряния, гнойни рани).

Начин на употреба

Дрогата се употребява под формата на запарка – 1 супена лъжица ситно нарязана дрога на 250 см3 вряща вода.

След изстиване и прецеждане се пие по 1 кафена чашка 3 – 4 пъти дневно.

За външна употреба се приготвя настойка в отношение 1 част дрога на 10 части маслинено масло.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари