Билки и билкови сборове

Трицветна теменуга – Viola tricolor L.

Семейство

Теменугови – Violaceae

Описание

Едногодишно или двегодишно тревисто растение с 10 – 40 см високо стъбло. Листата са тъпо назъбени. Долните са широко яйцевидни до яйцевидно ланцетни, изведнъж стеснени в дръжка, до два пъти по-дълга от петурата; средните са елипсовидни до ланцетни, в основата клиновидно стеснени, с много къса дръжка до почти приседнали. Цветовете са единични, 2 – 3 см дълги, зигоморфни, разположени в пазвите на горните и средните листа, с 3 – 12 см дълга дръжка. Чашката и венчето са петлистни. Горните венчелистчета са тъмновиолетови, широко обратно яйцевидни, страничните са по-светловиолетови, извити встрани, долното е почти триъгълно, на върха врязано, с 15 – 20 мм дълга шпора, бледовиолетово, рядко жълто или бяло, с 5 – 7 по-тъмни жилки, в основата оранжево. Цъфти от май до септември.

Разпространение

Расте по тревисти места, из ливади и пасища, в храсталаци и като плевел в обработваеми площи до 1800 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се надземната част (Herba Violae tricoloris), събрана по време на цъфтеж. Да не се смесва с останалите около 30 вида от род Viola, разпространени у нас!

Действие

Трицветната теменуга се ползва с името на добро отхрачващо средство. Отхрачващото и действие се отдава на сапонините. Притежава също противовъзпалително и диуретично действие.

Приложение

Употребява се при възпалителни заболявания на дихателната система (бронхити, кашлица с гъсти секрети). В народната медицина се използва още като диуретично средство, при подагра, ревматизъм, като потогонно н „кръвоочистително“ средство, при различни кожни заболявания.

Начин на употреба

Приготвя се запарка от 2 чаени лъжички дрога с 250 см3 вряща вода и след изстиване и прецеждане се пие пo 1 супена лъжица 3 – 4 пъти дневно. При необходимост от по-силно отхрачващо действие се взема в по-голямо количество – по 1 кафена чашка 3 – 4 пъти дневно.

Да се има предвид обаче, че в големи дози отварата от теменуга може да предизвика дразнене на стомашно-чревния тракт с гадене, повръщане и диария.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари