Билки и билкови сборове

Трънка – Prunus spinosa L.

Семейство

Розоцветни – Rosaceae

Описание

Силно разклонен бодлив храст, висок 1 – 3 м, с тъмносива кора. Листата са елипсовидни до обратно яйцевидни, 2 – 4 см дълги, назъбени. Цветовете са бели, най-често единични, 1.5 – 2 см в диаметър, с 5 – 6 мм дълги дръжки. Чашката и венчето са петлистни, а тичинките са многобройни. Плодът е костилков, кълбовиден до елипсовиден, тъмносин, със синкав восъчен налеп и стипчиво-кисел вкус. Цъфти преди разлистването през март – април.

Разпространение

Разпространено е из храсталаци, по слогове и край пътища в зоната на дъбовите гори в низините и планините на цялата страна докъм 1200 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се цветовете (Flores Pruni spinosae) и плодовете (Fructus Pruni spinosae).

Действие

Запичащо, противовъзпалително.

Приложение

Плодовете на трънката със стипчивия си вкус са привлекли вниманието на народните лечители. Те се прилагат като запичащо средство при стомашно-чревни разстройства. Цветовете се използват като успокояващо, пикочогонно, потогонно и очистително средство. Прилагат се при възпаления на бъбреците и пикочния мехур, при болезнени състояния (невралгии, болки в стомаха, ревматизъм, колики на жлъчния мехур и др.).

Начин на употреба

6 – 8 изсушени плода се заливат с 250 см3 вода и се варят, докато водата намалее с 1/3. Чаят се прецежда и се изпива на 2 – 3 пъти за 1 ден. Цветовете се прилагат в 2% запарка (2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода и киснат 8 часа). Запарката се изпива за 1 ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари