Билки и билкови сборове

Трънка – Prunus spinosa L.

Семейство

Розоцветни – Rosaceae

Описание

Силно разклонен бодлив храст, висок 1 – 3 м, с тъмносива кора. Листата са елипсовидни до обратно яйцевидни, 2 – 4 см дълги, назъбени. Цветовете са бели, най-често единични, 1.5 – 2 см в диаметър, с 5 – 6 мм дълги дръжки. Чашката и венчето са петлистни, а тичинките са многобройни. Плодът е костилков, кълбовиден до елипсовиден, тъмносин, със синкав восъчен налеп и стипчиво-кисел вкус. Цъфти преди разлистването през март – април.

Разпространение

Разпространено е из храсталаци, по слогове и край пътища в зоната на дъбовите гори в низините и планините на цялата страна докъм 1200 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се цветовете (Flores Pruni spinosae) и плодовете (Fructus Pruni spinosae).

Действие

Запичащо, противовъзпалително.

Приложение

Плодовете на трънката със стипчивия си вкус са привлекли вниманието на народните лечители. Те се прилагат като запичащо средство при стомашно-чревни разстройства. Цветовете се използват като успокояващо, пикочогонно, потогонно и очистително средство. Прилагат се при възпаления на бъбреците и пикочния мехур, при болезнени състояния (невралгии, болки в стомаха, ревматизъм, колики на жлъчния мехур и др.).

Начин на употреба

6 – 8 изсушени плода се заливат с 250 см3 вода и се варят, докато водата намалее с 1/3. Чаят се прецежда и се изпива на 2 – 3 пъти за 1 ден. Цветовете се прилагат в 2% запарка (2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода и киснат 8 часа). Запарката се изпива за 1 ден.

Не пропускайте

Коментари