Билки и билкови сборове

Телчарка – Polygala major Jacq.

Семейство

Телчаркови – Polygalaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с приповдигащи се стъбла, високи 15 – 40 см. Листата са последователни, приосновните са обратно ланцетни, а стъбловите – ланцетни до линейни. Съцветието е грозд с 20 – 50 цвята. Цветовете са пурпурночервени, синьо-виолетови или бели. Чашката е петлистна, с 2 по-едри венчевидно обагрени листчета (крилца). Крилцата са с 1/4 по-къси от тръбовидната част на венчето. Венчелистчетата са 3, а тичинките – 8. Цъфти юни – юли.

Разпространение

Расте по тревисти места и в ливадите, предимно в предпланинския и планинския пояс из цялата страна.

Употребяема част

Използват се коренищата и корените (Rhizoma et Radix Polygalae majoris).

Действие

Корените на телчарката поради съдържанието на сапонини имат секретолитично и отхрачващо действие – усилват секрецията на бронхиалните жлези и съдействат за по-лесното изхвърляне на гъсти бронхиални секрети.

Приложение

При остри и хронични бронхити и други заболявания на дихателните пътища. Използват се още при катари на стомашно-чревния тракт. За външна употреба се препоръчват водните извлеци при лечение на фурункули, гнойници и др.

Начин на употреба

Приготвя се запарка от 2 чаени лъжички дрога и 400 см3 гореща вода. След изстиване се прецежда и се пие по 1 кафена чашка 3 – 4 пъти на ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари