Билки и билкови сборове

Слабителна зърника – Rhamnus catharticus L.

Семейство

Зърникови – Rhamnaceae

Описание

Храст или ниско дърво, 3 – 5 м високо, с грапава сиво-черна кора. Клонките са повече или по-малко срещуположни и често завършват с тръни. Листата са срещуположни, елипсовидни или закръглено яйцевидни до почти кръгли, 2 – 5 см дълги и 2 – 3 см широки, на върха тъпи, късо заострени, по края дребно назъбено напилени. Цветовете са зеленикави, еднополови, събрани в снопчета по 10 – 15 в пазвите на листата. Чашката и венчето са четирилистни. Тичинките са 4. Плодовете са сочни, костилковидни, кълбовидни, черни, блестящи, 6 – 8 мм в диаметър, с 3 – 4 костилки. Цъфти май – юни, а плодовете узряват август – септември.

Разпространение

Разпространено е из разсветлени широколистни гори от низините до планинския пояс, нарядко в цялата страна, докъм 1200 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се узрелите плодове (Fructus Rhamni cathartici), листата (Folia Rhamni cathartici) и кората (Cortex Rhamni cathartici).

Действие

Подобно на слабителния ефект от кората на зърнастеца, но по-меко.

Приложение

Прилага се при страдащи от запек хипертоници, парализирани болни и др. Поносимостта към плодовете на зърниката е по-добра от тази към кората на зърнастеца, тъй като съдържанието на антрахинон в тях е по-малко. В народната медицина растението се използва и външно при гнойни рани, при краста и др. Прилага се и за спиране на млечната секреция у кърмачки.

Начин на употреба

Плодчетата на зърниката могат да се консумират пресни сутрин на гладно (10 – 20 плодчета) или сварени в сутрешната супа. Изсушени, те се счукват и се заливат с 250 см3 студена вода и след като престоят в нея 8 часа, извлекът се прецежда и се изпива на 2 пъти (може и подсладен).

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари