Билки и билкови сборове

Синя метличина – Centaurea суanus L.

Семейство

Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

Описание

Тревисто едногодишно растение, високо до 1 м, с разклонено стъбло, покрито с власинки, които му придават белезникав цвят, с целокрайни, линейно ланцетни листа. Цветовете са сини, събрани в единични цветни кошнички, външните са фуниевидни, а вътрешните са тръбести. Цъфти в началото на лятото.

Разпространение

Расте като плевел сред посевите и по тревисти места. Разпространено е в цялата страна.

Употребяема част

За лечебна цел се използват само сините цветове (Flores Cyani), без обвивните листчета на кошничката. Сушат се на сянка или в сушилни, защото цветовете избледняват при сушене на слънце и загубват терапевтичната си стойност.

Действие

Апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, диуретично.

Приложение

Препоръчва се при безапетитие, лошо храносмилане, магарешка кашлица, ангина, възпаление на бъбреците, чернодробни и жлъчни заболявания, възпаление на очите и др.

Начин на употреба

От цветовете се прави запарка, като 1 чаена лъжичка от тях се заливат с 250 см3 вряща вода. След като изстине и се прецеди, запарката се изпива на три пъти преди ядене. Използват се и течни екстракти с 40° алкохол. Билката се прилага и външно при заболявания на кожата и за промивка при възпаление на очите.

В народната медицина се използват и други видове метличина, а именно Centaurea diffusa Lam. и Centaurea stoebe L. – при треска и диария.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари