Билки и билкови сборове

Шипка – Rosa canina L.

Семейство

Розоцветни – Rosaceae

Описание

Храст с прави или извити стъбла, стигащи на дължина до 3 м и покрити с твърди, бодливи, сърповидно извити шипове. Цветоносните стъбла понякога са без шипове. Листата са нечифтоперести, с 5 – 7 яйцевидни, обратно яйцевидни или елипсовидни, 1.5 – 4 см дълги и 1 – 2 см широки, напилени листчета. Цветовете са розови или бели, 4 – 6 см в диаметър, единични или събрани на групи по 3 – 5. Чашката и венчето са петлистни, а тичинките – многобройни. Плодчетата са едносеменни орехчета, затворени в месесто цветно легло, което се разраства и образува яркочервения яйцевиден до сферичен несъщински плод (шипка). Цъфти май – юли, а плодовете узряват през есента.

Разпространение

Расте из храсталаци и редки гори, край реките, по тревисти склонове и синури, в равнините и планините oт морското равнище докъм 2000 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се шипките (Fructus Rosae, Fructus Cynosbati).

Действие

С богатото си съдържание на витамин С шипките подобряват окислително-редукционните процеси в клетките, уплътняват капилярите, действат диуретично.

Приложение

Шипките се използват при авитаминоза (cкopбут) и хиповитаминоза (пролетна умора, състояние след тежко боледуване и др.) и при много други болестни състояния, тъй като засилват защитните сили на организма, повишават жизнения тонус и работоспособността и активират обмяната на веществата. Прилагат се при трескави състояния, кървене на венците, диария, жълтеница, хепатит и други чернодробни заболявания, обилни маточни кръвотечения и много други болести. Препоръчват се и като диуретично и противовъзпалително средство при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.

Начин на употреба

Използват се плодчетата в прясно състояние и изсушени, очистени от семената под формата на „люспи“, които запазват витаминното си съдържание през цялата зима. Най-добре е да се консумират без преработка, за да не се намалява съдържанието на витамин С в тях. Може да се използва и отвара от 1 супена лъжица шипки с 250 см3 вода, която се пие като чай. Употребява се и т.нар. „шипково вино“ (1/2 кг шипки с 4 – 5 л вода и 1/2 кг захар се държат до печката при често разклащане. След една седмица се прецежда и се пие вместо вода).

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари