Билки и билкови сборове

Седефче – Ruta graveolens L.

Семейство

Седефчеви – Rutaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с характерна неприятна миризма. Стъблата са прави, в основата вдървеняващи, голи, разклонени, 15 – 60 см високи, а при отглеждане достигат и 1 м. Листата са последователни, двойно или почти тройно перести, с тъмни точковидни жлези; долните и средните са с дълги дръжки и с обратно яйцевидни до линейно-ланцетни крайни странични дялове; горните са приседнали, перести, с по-тесни дялове. Цветовете са жълти, събрани в рехави щитовидни съцветия. Чашката и венчето са четирилистни, по-рядко и петлистни. Тичинките са 8 – 10. Плодът е 4 – 5-гнездна разпуклива кутийка. Цъфти май – август.

Разпространение

Расте по сухи, каменливи и скалисти места, из храсталаци и редки гори по черноморското крайбрежие, Североизточна България, Дунавската равнина, Предбалкана, Източните и Средните Родопи и в Тракийската низина докъм 400 м надморска височина. Култивира се често и като декоративно растение из градините в цялата страна.

Употребяема част

Използват се цъфтящи връхни клонки (Herba Rutae).

Действие

Седефчето притежава нервноуспокояващо и болкоуспокояващо действие.

Приложение

При лечението на някои нервни заболявания – неврастения, епилепсия (като помощно средство), хистерия, нервно сърцебиене, виене на свят. В народната медицина се използва и при някои очни заболявания, при стомашно-чревни заболявания, хемороиди, при кожни обриви.

Външно се употребява при ревматични болки, подагра, ишиас, лумбаго и др.

Начин на употреба

Приготвя се воден извлек от 1 чаена лъжичка ситно нарязана дрога и 500 см3 студена вода. Оставя се да кисне 8 часа. Пие се по 1 винена чаша 3 – 4 пъти на ден.

N.B. Да се има предвид, че растението е отровно и не трябва да се приема продължително и без лекарски контрол! Употребата му при бременност е забранена! Контактът с листа на седефче може да доведе до явления на дразнене – зачервяване, сърбеж, оток.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари