Билки и билкови сборове

Салеп – Orchis sp. div.

Семейство

Салепови – Orchidaceae

Описание

Многогодишни тревисти растения с прави неразклонени стъбла и две подземни грудки, които всъщност са грудковидно задебелени корени. Листата са с успоредно жилкуване. Цветовете са неправилни, събрани на върха на стъблото в съцветие грозд или клас. Околоцветните листчета са събрани в шлем или са разперени. Устната в основата е видоизменена в шпора. Тичинката с само една. Плодът е разпуклива кутийка.

Употребяема част

Използват се грудките (Tubera Salep) от следните видове:

 1. Петнист салеп – Orchis maculata L. Грудките са дълбоко три- или четириделни. Листата са продълговато обратно яйцевидни, тъпи, с тъмни петна. Прицветниците са малко по-къси или по-дълги от яйчника. Двете външни листчета на околоцветника са разперени. Шпората е цилиндрична, насочена надолу. Цъфти май – август.

  Разпространен е из горите, горските поляни, край планински потоци и влажни ливади предимно в планинитe.

 2. Мъжки салеп – Orchis mascula L. Грудките са цели, кълбовидни до яйцевидни. Листата cа продълговато ланцетни, с дребни червени петна. Прицветниците са ланцетни, червени, дълги почти колкото яйчника. Двете външни листчета на околоцветника са разперени или завити назад. Шпората е по-къса от яйчника, разположена е хоризонтално или е дъговидно извита нагоре. Цъфти април – май.

  Разпространен е из храсталаците по слънчеви склонове, край горите и по горските поляни в предпланините и планините из цялата страна.

 3. Шлемовиден салеп – Orchis militaris L. Грудките са цели, сферични до елипсовидни. Листата са продълговато елипсовидни. Прицветниците са много дребни, най-малко 3 пъти по-къси от яйчника. Всички околоцветни листчета са събрани в шлем. Шпората е бухалковидно цилиндрична. Цъфти април – юни.

  Разпространен е по тревисти места, из ливади, в храсталаци и гори най-често в предпланините и планините.

 4. Обикновен салеп – Orchis morio L. Грудките са цели, кълбовидни. Листата са широко ланцетни. Прицветниците са по-къси от яйчника. Всички околоцветни листчета са събрани в шлем. Шпората е хоризонтална или към върха е леко извита нагоре и бухалковидно разширена. Цъфти април – май.

  Разпространен е по поляни, из ливадите и в редките храсталаци почти из цялата страна, най-вече в равнините и предпланините.

Действие

Поради богатото си съдържание на слузни вещества грудките на салепа имат покривно, смекчаващо и противовъзпалително действие.

Приложение

Използват се в народната медицина при остри и хронични заболявания на дихателната система (дразнеща кашлица, трахеит, остри и хронични бронхити), както и при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрити, ентероколити, язва на стомаха) с болки, диария.

Начин на употреба

Една чаена лъжичка от счуканата на ситно дрога се поставя в 250 – 300 см3 вряща вода и се оставя да ври 5 – 10 мин, след което се оставя малко да изстине и се прецежда. Запарката се пие гореща при заболявания на дихателната система и студена при болести на храносмилателната система. Приема се по 1 кафена чашка 3 – 4 пъти на ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари