Билки и билкови сборове

Росянка – Drosera rotundifolia L.

Семейство

Росянкови – Droseraceae

Описание

Дребно многогодишно насекомоядно растение с приземна листна розетка и 5 – 15 см високо, тънко, безлистно, червеникаво, цветоносно стъбло. Листата са почти кръгли, 0.5 – 1 см в диаметър, изведнъж стеснени в 1.5 – 3 см дълга дръжка. Горната повърхност на листата е покрита с червеникави жлезисти власинки с различна дължина, като най-дългите (4 – 5 мм) са разположени в периферията. Когато насекомото кацне на листа, власинките се извиват към него, обливат го с лепкав секрет, а след това отделят и ферменти, с които го смилат. Съцветието е цимозно – едностранен, в началото охлювидно завит монохазий, съставен от 6 – 10 цвята. Цветовете са бели, с петделна чашка и петлистно венче. Цъфти юни – август.

Разпространение

Среща се рядко из мочурливите торфени ливади и торфищата в планините между 1200 и 2000 м надморска височина.

Употребяема част

Използва се цялата надземна част (Herba Droserae).

Действие

Росянката има отхрачващо, потогонно, антиспастично действие.

Приложение

В народната медицина дрогата се използва при спастични бронхити, бронхиална астма, коклюш и др. Да се има предвид, че в големи дози билката е токсична.

Начин на употреба

Приготвя се запарка (чай) от 1 супена лъжица дрога и 500 см3 вряща вода. Оставя се да изстине и след 2 часа се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно. Подслажда се със захар или мед.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари