Билки и билкови сборове

Резене (морач) – Foeniculum vulgare Mill.

Семейство

Сенникоцветни – Apiaceae (Umbelliferae)

Описание

Многогодишно или двегодишно растение с 1 до 2.5 м високо, cилно разклонено стъбло. Листата са последователни, 3 – 4 пъти пересто насечени, с линейно нишковидни до нишковидни крайни дялове. Съцветието е сложен сенник с диаметър 8 – 20 м, с 10 – 12 главни лъча, без обвивка в основата. Цветовете са жълти. Плодовете са 5 – 10 мм дълги и 2 – 3 мм широки, продълговато цилиндрични, към краищата леко стеснени, зелено-кафяви, двусеменни, при узряване разпадащи се на две полуплодчета с по 5 светли, ясно изпъкнали ребра. Цъфти от юли до септември.

Разпространение

Културно растение, но в някои части на страната се среща и подивяло.

Употребяема част

Използват се плодовете (Fructus Foeniculi) и етерично масло (Oleum Foeniculi).

Действие

Газогонно, апетитовъзбуждащо, слабително, откашлично, диуретично.

Приложение

Плодчетата се прилагат особено често при деца с ленив стомах, безапетитие, запек с колики, задръжка на газове и др. Те стимулират храносмилането – подобряват апетита, премахват коликите, действат газогонно и слабително. Действието им се засилва, когато се комбинират със слабителни билки. Използват се и като отхрачващо средство при бронхит и коклюш. Прилагат се понякога и за увеличаване на млечната секреция у кърмачки, както и за регулиране на нередовната менструация. Дрогата има общостимулиращо действие и увеличава работоспособността (за разлика от плодчетата на анасона и кориандъра, които успокояват и довеждат до сънливост). Корените се използват при бъбречни болести и отоци като пикочогонно средство. Плодчетата влизат в състава на готови билкови чайове.

Начин на употреба

При стомашно-чревни колики у кърмачета се прилага запарка от 1 чаена лъжичка (2 – 3 г) счукани плодчета, които се заливат с 250 см3 вряща вода и престояват 10 мин в нея. Извлекът се прецежда и подслажда. Дават се по 1 – 2 чаени лъжички след кърмене. За възрастни се прави три пъти по-концентрирана запарка, която се приготвя по същия начин и се приема по 1 супена лъжица след хранене.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари