Билки и билкови сборове

Пореч (лопох) – Borago officinalis L.

Семейство

Грапаволистни – Boraginaceae

Описание

Едногодишно четинесто влакнесто растение с право, високо 30 – 60 см разклонено стъбло. Листата са последователни, целокрайни, сочни, с вкус на краставица. Долните са 5 – 20 см дълги, яйцевидни до ланцетни, стеснени в листна дръжка, а горните са продълговато елипсовидни, приседнали, стъблообхващащи. Тичинките са 5. Плодът се разпада на 4 орехчета. Цъфти май – август.

Разпространение

Отглежда се нарядко в градините като салатно растение.

Употребяема част

За лечебни цели се използват цъфтящите надземни части (Herba Boraginis) и цветовете (Flores Boraginis).

Действие

Пикочогонното действие на билката се използва при оточни състояния от бъбречен и сърдечен произход.

Приложение

Прилага се при бъбречни възпаления, ревматизъм, жлъчни и чернодробни заболявания, трескави състояния, кожни обриви, камъни в жлъчния мехур и бъбреците и др.

Начин на употреба

Използва се запарка от 1 чаена лъжичка цветове, които се заливат с 250 см3 вряща вода и се оставят в затворен съд за 5 часа. Приема се подсладена на глътки в продължение на 3 дни.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари