Билки и билкови сборове

Планински очиболец (горско прозорче) – Potentilla erecta (L.) Rauschel (P. tormentilla Stokes)

Семейство

Розоцветни – Rosaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с почти хоризонтално коренище, тъмнокафяво отвън и червено-кафяво отвътре. Стъблата са приповдигащи се или изправени, 10 – 40 см високи, тънки, в горната част разклонени. Приосновните листа са с дълги дръжки, с 3 или 5 листчета, а стъбловите са винаги тропни, приседнали, с два едри прилистника. Цветовете са единични, жълти, около 10 мм в диаметър, с дълги дръжки. Чашката е двойна, с 4 листчета на подчашката и 4 чашелистчета. Венчето е с 4 обратно сърцевидни венчелистчета. Тичинките и плодниците са многобройни. Цъфти юни – август.

Разпространение

Разпространено е из мочурливи и влажни ливади в предпланините и планините от 500 до 2800 м надморска височина в цялата страна.

Употребяема част

Използва се коренището (Rhizoma Tormentillae).

Действие

Запичащо, кръвоспиращо, противовъзпалително, спазмолитично.

Приложение

Коренището се използва като запичащо и кръвоспиращо средство. Прилага се при кървене от носа, матката, при хемороиди и др. Употребата му при вътрешни кръвоизливи крие голяма опасност за болния – в такива случаи трябва да се потърси непременно лекарска помощ. Билката се препоръчва при възпаление на стомаха и червата, при язва, гастрит с намалена киселинност на стомашния сок, при диария (особено у старци); при чернодробни заболявания, възпаление на очите и др. Външно се използва при мокреща екзема, изгаряния, рани, натъртване с подкожни кръвоизливи, хемороиди, бяло течение у жените, невралгии, неврити и др. Пресният сок от корените се пие при чернодробни заболявания.

Начин на употреба

За вътрешно приемане се приготвя отвара от 5 – 10 г коренище в 1/2 л вода. След като ври 20 мин, се прецежда и се приема по 6 – 8 супени лъжици дневно. За външна употреба се прави по-концентрирана отвара с 30 г билка на 1/2 л вода.

В народната медицина освен планински очиболец за същите заболявания се използва и пълзящият очиболец (Potentilla reptans L.).

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари