Билки и билкови сборове

Петнист змиярник (змийски лапад) – Arum maculatum L.

Семейство

Змиярникови – Araceae

Описание

Многогодишно тревисто растение, 20 – 40 см високо, с яйцевидна или цилиндрична грудка. Листата са стреловидни или кониевидни, често с тъмни петна, с дълги дръжки, тънки, в основата разширени във влагалища, с които обгръщат стъблото. Цветовете са дребни, еднополови, събрани в съцветие кочан; женските са разположени в долната част, а мъжките над тях; между женските и мъжките цветове и над последните се намират стерилни цветове под форма на нишковидни, в основата конично разширени придатъци. Съцветието на върха завършва с теснолинеен, до 3 мм широк и до 7 см дълъг жълт или виолетов придатък. Покривалото на съцветието е яйцевидно-тръбесто, отвън зеленикаво, отвътре жълто-зелено, в долната част червеникаво. Плодът е оранжево-червена сочна ягода. Цъфти май – юни.

Разпространение

Расте из влажни сенчести гори и храсталаци, най-често в планинския пояс до 1800 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се грудките (Tubera Ari maculati, Tubera Aronis).

Да не се смесва с източния змиярник (Arum orientale M.B.), чиито грудки са дисковидни, и с италианския змиярник (Arum italicum Mill.), чийто бухалковиден придатък на съцветието е цилиндричен и по-широк от 5 мм.

Действие

Противовъзпалително, откашлечно.

Приложение

Грудките се използват външно при ревматизъм, подагра и при възпалителни процеси на кожата.

Прилагат се и при възпаления на лигавиците – бронхит, гастрит и др.

Начин на употреба

От грудките се приготвя извлек, като 1 чаена лъжица надробена билка се накисва за 8 часа в 250 см3 студена вода. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно.

За външна употреба се прави спиртен извлек от билката. В нашата народна медицина извлекът се получава от 20 г надробени грудки с 200 г ракия.

Растението съдържа отровни съставки и трябва да бъде прилагано много внимателно. При варене грудките загубват отровното си действие.

Не пропускайте

Терапевтична класификация на билките

Коментари