Билки и билкови сборове

Петнист змиярник (змийски лапад) – Arum maculatum L.

Семейство

Змиярникови – Araceae

Описание

Многогодишно тревисто растение, 20 – 40 см високо, с яйцевидна или цилиндрична грудка. Листата са стреловидни или кониевидни, често с тъмни петна, с дълги дръжки, тънки, в основата разширени във влагалища, с които обгръщат стъблото. Цветовете са дребни, еднополови, събрани в съцветие кочан; женските са разположени в долната част, а мъжките над тях; между женските и мъжките цветове и над последните се намират стерилни цветове под форма на нишковидни, в основата конично разширени придатъци. Съцветието на върха завършва с теснолинеен, до 3 мм широк и до 7 см дълъг жълт или виолетов придатък. Покривалото на съцветието е яйцевидно-тръбесто, отвън зеленикаво, отвътре жълто-зелено, в долната част червеникаво. Плодът е оранжево-червена сочна ягода. Цъфти май – юни.

Разпространение

Расте из влажни сенчести гори и храсталаци, най-често в планинския пояс до 1800 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се грудките (Tubera Ari maculati, Tubera Aronis).

Да не се смесва с източния змиярник (Arum orientale M.B.), чиито грудки са дисковидни, и с италианския змиярник (Arum italicum Mill.), чийто бухалковиден придатък на съцветието е цилиндричен и по-широк от 5 мм.

Действие

Противовъзпалително, откашлечно.

Приложение

Грудките се използват външно при ревматизъм, подагра и при възпалителни процеси на кожата.

Прилагат се и при възпаления на лигавиците – бронхит, гастрит и др.

Начин на употреба

От грудките се приготвя извлек, като 1 чаена лъжица надробена билка се накисва за 8 часа в 250 см3 студена вода. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно.

За външна употреба се прави спиртен извлек от билката. В нашата народна медицина извлекът се получава от 20 г надробени грудки с 200 г ракия.

Растението съдържа отровни съставки и трябва да бъде прилагано много внимателно. При варене грудките загубват отровното си действие.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Терапевтична класификация на билките

Коментари