Билки и билкови сборове

Пчелник – Marrubium vulgare L.

Семейство

Устноцветни – Lamiaceae (Labiatae)

Описание

Многогодишно cиво-зелено тревисто растение. Стъблата са до 50 см високи, четириръбести, разклонени. Листата са срещуположни, с дръжки, кръгли до широко елипсовидни, назъбени, отдолу със силно изпъкнали жилки. Цветовете са бели, разположени в пазвите на горните листа. Чашката е с 10 еднакви, шиловидни и на върха кукесто завити зъбчета. Венчето е двуустно; горната устна е двуделна до средата, а долната е с къси странични дялове и широк среден дял. Тичинките са 4, затворени в тръбицата на венчето. Плодът се разпада на 4 продълговати тристенни орехчета. Цъфти от юни до септември.

Разпространение

Разпространено е по тревисти и буренливи места, край пътища и огради из цялата страна.

Употребяема част

Използва се надземната част (Herba Marrubii), събрана по време на цъфтеж. Стръковете се отрязват па около 20 см от върха. Да не се смесва с другите три вида от род Marrubium, който се среща у нас! Те се различават по зъбците на чашката, които са само 5 или ако са 10, не са кукесто завити.

Действие

Спазмолитично, жлъчегонно, противокашлично.

Приложение

Използва се при болести на черния дроб, при стомашно-чревни възпаления с колики, при възпаления на бъбреците и пикочния мехур, при диабет, при скрофули, ревматизъм, кожни обриви и др. Прилага се при ларингит, бронхит, магарешка кашлица, задух. Във ветеринарната медицина с надземната част на растението в прясно състояние се лекуват гнойни рани. Билката се препоръчва за лечение предимно на болестите на дихателните пътища и при жълтеница. Доказана е основателността на използването ѝ като жлъчогонно, спазмолитично и хипотензивно средство.

Начин на употреба

Приготвя се извлек от 2 чаени лъжички оситнена билка, накисната за 4 часа в 250 см3 студена вода. Изпива се за 1 ден. Може да се приеме и под формата на прах по 4 г 2 – 3 пъти дневно, подсладен със захар.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари