Билки и билкови сборове

Отравяне с лавровишня – Laurocerasus officinalis Roem. (Prunus laurocerasus)

Синоними: вишня, лаврочереша, тафлан

Семейство

Розоцветни – Rosaceae

Отравяне

Листата на лавровишнята се използват във фармацията като суровина за получаване на лавровишнева вода (Aqua Laurocerasi), която се употребява широко за приготвяне на различни успокояващи болката препарати.

Отравяне може да настъпи при погрешно събиране на листа от лавровишня вместо лаврови листа, както и при предозиране на приготвяни при домашни условия препарати.

Токсичното действие на дрогата се дължи на съдържащия се в листата гликозид амигдалин, от който при разпадането му в организма се образува циановодородна киселина. Последната е силна отрова на тъканното дишане, пречи на оползотворяването на кислорода.

Проявите на отравянето са задух, главоболие, гадене, повръщане, болки в корема. Кожата и лигавиците са силно зачервени. При тежки случаи настъпват гърчове, загуба на съзнание, смърт.

Лечение

Лечението включва предизвикване на повръщане, промивка на стомаха с разтвор на калиев хиперманганат, с разтвор на животински въглен, солево очистително, изкуствено дишане. Като противоотрова се препоръчва вдишване на амилов нитрит (4 – 5 капки на кърпичка), инжектиране на метиленово синьо и други мероприятия (клинично).

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Терапевтична класификация на билките

Коментари