Билки и билкови сборове

Орех – Juglans regia L.

Семейство

Орехови – Juglandaceae

Описание

Дърво, високо до 30 м, с широка, силно разклонена корона. Листата са едри, 20 – 60 см дълги, със 7 – 9 продълговати до яйцевидни или елипсовидни, целокрайни листчета, 5 – 15 см дълги и 2.5 – 8 см широки, в основата слабо сърцевидни, към върха заострени. Цветовете са еднополови. Мъжките цветове са събрани в многоцветни, 8 – 12 см дълги реси. Плодът е сферичен или яйцевиден, с месеста зелена външна обвивка и твърда дървениста, набръчкана вътрешна обвивка, разделен е непълно на 2 – 4 гнезда, в които е разположено семето. Цъфти април – май.

Разпространение

Културно растение, което се отглежда в цялата страна. По-рядко се среща и подивяло по чакълести и каменливи места в различни райони на страната.

Употребяема част

За лечебни цели се използват листата (Folia Juglandis) и зелената обвивка на плодовете (Cortex Juglandis fructibus).

Действие

Основните свойства на листата, корите и зелената обвивка на плодовете на ореха са противовъзпалително, запичащо, тонизиращо нервната и храносмилателната система. Придава им се и способността да понижават артериалното налягане и нивото на кръвната захар.

Приложение

Листата, корите и зелената обвивка на плодовете на ореха се използват при извънредно голям брой заболявания както за външна, така и за вътрешна употреба.

Листата и корите най-често се прилагат за укрепващи бани при рахит, екземи, възпаления на кожата, на венците, на стомаха, на червата, при бяло течение у жените, хемороиди, кървене, нередовна менструация, опаразитяване с чревни глисти и др.

Плодовете се прилагат при захарна болест и други смущения в обмяната на веществата.

Начин на употреба

За вътрешно приложение се приготвя запарка от 1 супена лъжица сухи листа с 250 см3 вряща вода, която се изпива за 1 ден.

Външно листата се използват под формата на отвара, която се приготвя от 3 – 5 супени лъжици сухи листа, които се варят 15 мин в 1/2 л вода. Отварата се употребява за промивки и компреси. Пресните листа се прибавят във водата за баня на малки деца (десетина листа за едно къпане).

Не пропускайте

Терапевтична класификация на билките

Коментари