Билки и билкови сборове

Обикновена хвойна (смрика) – Juniperus communis L.

Семейство

Кипарисови – Cupressaceae

Описание

Вечнозелен двудомен храст или малко дърво, високо до 8 м. Листата са 1 – 1.5 см дълги, шиловидни, бодливи, разперени, отгоре плитко жлебовидни, с белезникава ивица, отдолу с тъп тръбен ръб, разположени в прешлени по 3. Месестите шишарки – галбулите, наричани неправилно „плодчета“, са кълбовидни, синьо-червени, покрити с белезникав восъчен налеп, 5 – 9 мм в диаметър, с по 3 сиво-кафяви семена. Цъфти през май – юни, а семената узряват през есента на следващата година.

Разпространение

Расте по сухи и каменисти склонове главно в планините до 1700 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се галбулите (Galbulae Juniperi, Baccae Juniperi, Fructus Juniperi).

Действие

Диуретично, противовъзпалително, спазмолитично, нервноуспокояващо.

Приложение

Билката се използва като пикочогонно средство при хронични възпаления на бъбреците и пикочния мехур. Тя влиза в състава на много билкови чайове с диуретично действие. Прилага се при болки в ставите (най-често при хроничен ревматизъм с болки и отоци), при някои чернодробни и кожни заболявания, при неврози и др.

Начин на употреба

Приготвя се запарка от 2 чаени лъжички суха билка в 250 см3

вода. След 3 часа се прецежда и се изпива за един ден. Може да се използва и отвара от 100 г билка с 400 см3 вода, която след прецеждане се прибавя към 100 см3 захарен сироп. Приема се по 1 чаена лъжичка преди ядене. При ревматизъм към водата за баня се прибавя отвара от 200 г дрога в 1 л вода. При кожни обриви се предлага консумирането на няколко плодчета дневно. (Започва се с 5. Количеството им са увеличава с едно всеки ден до 15 дневно. След това всеки ден се намалява с едно до 5 плодчета дневно).

На вашето внимание

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари