Билки и билкови сборове

Нар – Punica granatum L.

Семейство

Нарови – Punicaceae

Описание

Силно разклонен храст или дърво, високо 1.5 – 5 м, със срещуположни, широко ланцетни, кожести листа. Цветовете са едри, 2 – 4.5 см в диаметър, кървавочервени, разположени в пазвите на горните листа. Тичинките са многобpoйни. Плодът е сферична ягода с диаметър 10 – 15 см, обвита с твърда кожеста обвивка. Вътрешността му е с множество сочни, червеникави плодчета с кисело-сладък вкус. Цъфти през лятото.

Разпространение

Разпространено е като градинско растение в южните райони на страната ни.

Употребяема част

Използва се кората на стъблото, клоните и корените (Cortex Granati), както и кората от плодовете на нара (Cortex Granati fructus, Pericarpium Granati).

Действие

Противоглистно, адстрингентно.

Приложение

Употребява се като средство против глисти и при диарии. Използва се във фармацевтичната промишленост като изходна суровина за получаване на алкалоида пелетиерин, който има най-силно действие срещу панделковидни глисти (тении). Не трябва да се прилага за самолечение поради голямата токсичност на съдържащите се в него алкалоиди.

Начин на употреба

Приготвя се отвара от 50 г надробена кора, която се залива с 400 см3 вода, накисва се в продължение на 6 часа, след което се вари, докато се получи 200 см3 отвара. Изпива се в продължение на 1 час. След половин час се дава очистително средство.

От ситно счуканата плодова кора на нара се приготвя отвара от 2 чаени лъжички дрога с 200 см3 вода и се изпива за 2 дни при диарии и стомашно-чревни възпаления.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари