Билки и билкови сборове

Морков – Daucus carota L. subsp. sativus (Hoffm.) Arcang.

Семейство

Сенникоцветни – Apiaceae (Umbelliferae)

Описание

Двегодишно културно растение. През първата година образува листна розетка и месест кореноплод, а през втората – цветоносно стъбло. Кореноплодът е оранжев, с различна форма и големина в зависимост от сорта. Стъблото е сложен сенник с перести прицветници в основата на главните лъчи. Цветовете са бели. Плодът при узряване се разпада на две половини, покрити по ребрата с шипчета. Цъфти юли – септември.

Разпространение

Отглежда се като зеленчуково растение с различни сортове в цялата страна. Повсеместно разпространен у нас по сухи тревисти места е дивият морков, който е с тънък, белезникав корен.

Употребяема част

Използват се плодовете (Fructus Carotae) и свежият кореноплод (Radix Carotae recens).

Действие

От плодовете на моркова е получен сумарен препарат, притежаващ спазмолитично действие.

Морковът има диуретично действие. В народната медицина е известен и като средство против глисти (острици).

Приложение

Използва се при коронарна недостатъчност.

Като източник на витамин А той е широко използван под формата на салата, сок, морковено брашно и др.

Приложен локално под формата на каша, пресният морков действа благоприятно при слънчеви изгаряния.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари