Билки и билкови сборове

Миризлива теменуга – Viola odorata L.

Семейство

Теменугови – Violaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение със силно разклонено коренище, без надземно стъбло, с розетка от листа и 10 – 25 см дълги, вкореняващи се надземни издънки. Листата са с дълги дръжки, закръглено бъбрековидни до яйцевидно бъбрековидни, в основата дълбоко и тясно сърцевидни, плитко, ситно и тъпо назъбени. Цветовете са разположени по един в пазвите на розетковите листа, 1.5 – 2.5 см високи, виолетови или сини, рядко бели, с приятна миpизмa. Плодът е многосеменна широко яйцевидна до сферична кутийка, разпукваща се при узряване на 3 дяла. Цъфти март – април.

Разпространение

Расте из просветлени листопадни гори и храсталаци в цялата страна докъм 1000 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се коренището с корените (Rhizoma et radix Violae, Rhizoma Violae cum radicibus) и цветовете (Flores Violae).

Действие

Цветовете на миризливата теменуга имат секретолитично (втечняващо бронхиалните секрети), отхрачващо и дезинфекционно действие. Имат още потогонно действие и успокояват нервната система.

Приложение

Използват се при бронхити, суха кашлица, бронхиална астма, коклюш. В народната медицина се прилагат още при нервно безпокойство, безсъние, нервно сърцебиене, хистерия.

Начин на употреба

Две чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с 250 см3 вода (студена) и се оставя 1 ден. Това е еднодневната доза. Може да се приготви и сироп: 50 г ситно нарязана дрога се залива с 200 см3 вряща вода и се оставя 24 часа, след което се прецежда и се смесва с 200 г захар. Приема се по 1 чаена лъжичка няколко пъти дневно.

Да се има предвид, че при по-големи дози може да се предизвика повръщане.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари