Билки и билкови сборове

Малина – Rubus idaeus L.

Семейство

Розоцветни – Rosaceae

Описание

Полухраст, достигащ на височина 1 – 1.5 м. През първата година стъблата са тревисти, безплодни, със синьо-зелен налеп и къси тънки шипчета. Втората година тези стъбла вдървеняват, дават цветоносни клонки и след узряване на плодовете загиват. Листата са тройни или перести с 5 – 7 листчета, отгоре зелени, голи, отдолу сребристосиво напластени. Цветовете са бели, около 10 мм в диаметър, с дълги дръжки. Чашката и венчето са петлистни. Тичинките и плодниците са многобройни. Плодът е сборен, съставен от многобройни червени костилкови плодчета; лесно се отделят от изпъкналото, леко влакнесто цветно легло. Цъфти май – юли, а плодовете узряват юли – август.

Разпространение

Малината е разпространена из гори и храсталаци от равнините до високите части на планините в цялата страна.

Употребяема част

Използват се листата (Folia Rubi idaei) и плодовете (Fructus Rubi idaei).

Действие

В прясно състояние или под форма на сок или сироп плодовете на малината са приятно витаминозно, общоукрепващо, потогонно и тонизиращо средство.

Приложение

Изсушени, плодовете на малината се употребяват като потогонно средство, самостоятелно или в състава на комбинирани потогонни чайове, при висока температура, възпалителни заболявания на горните дихателни пътища.

В народната медицина се препоръчва използването на листата и корените на малината при някои стомашно-чревни заболявания (катари, диарии, стомашни и чревни колики, повишена киселинност). Външно запарка от малинови листа се прилага за плакнене на устата и за гаргара при възпалителни процеси в устната кухина и при гърлобол.

Начин на употреба

Приготвя се запарка от 1 супена лъжица сушени плодове и 250 см3 вряща вода или от 1 супена лъжица листа или корени и 250 см3 вряща вода. Изпива се след прецеждане като топъл чай.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари