Билки и билкови сборове

Магданоз (мерудия) – Petroselinum crispum (Mill.) A.W. Hill (Petroselinum sativum Hoffm.)

Семейство

Сенникоцветни – Apiaceae (Umbelliferae)

Описание

Двегодишно тревисто растение. През първата година развива само листна розетка, а през втората – до 80 см високо, право, разклонено, голо, набраздено стъбло. Приосновните и долните стъблови листа са с дълги дръжки и 2 – 3 пъти пересто наделена петура, а горните – триделни, с линейно ланцетни дялове. Цветовете са жълто-зелени, събрани в сложни сенници с 8 – 20 главни лъча. Плодовете са широко яйцевидни, 2.5 – 3 мм дълги, при узряване се разпадат на две половинки. Цъфти юли – август.

Разпространение

Отглежда се в градините из цялата страна. Произхожда от средиземноморската област.

Употребяема част

За лечебни цели се използват плодчетата (Fructus Petroselini), листата (Folia Petroselini) и корените (Radix Petroselini).

Действие

Апетитовъзбуждащо, газогонно, пикочогонно и маточно.

Приложение

Още старите римляни са прилагали магданоза при възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур. С такава цел и сега се използват плодчетата, стръковете и сокът от растението. При фармакологичното проучване на апиола е потвърдена способността му да тонизира гладката мускулатура, особено на матката и на пикочния мехур, и да предизвиква нахлуване на кръв в тези органи.

Извлек от корените на магданоза се прилага при болезнена менструация (регулира кръвотечението и премахва болката). Дрогата не трябва да се прилага при бременни, понеже може да предизвика продължителен спазъм на матката и загиване на плода. Сокът от листата на магданоза се използва външно при петна и обриви по кожата, при ужилване от насекоми, за „разнасяне“ на млякото след прекъсване на кърменето и др.

Начин на употреба

Препоръчва се извлек от 1/2 чаена лъжичка плодчета на магданоз, накиснати за 8 часа в 250 см3 вода, който се изпива за 1 ден. Прилага се и запарка от 4 чаени лъжички корени на 1/2 л вряща вода, която се прецежда след 15 мин и се изпива за 2 дни. Добър ефект се получава и със сока от прясното растение в доза 100 – 150 г.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари