Билки и билкови сборове

Луличка – Linaria vulgaris Mill.

Семейство

Живеничеви – Scrophulariaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с право, гъсто облистено стъбло, високо 30 – 100 см. Листата са последователни, приседнали, ланцетно линейни, заострени, 2 – 6 см дълги и 2 – 10 мм широки. Цветовете са събрани във връхни дълги гроздовидни съцветия. Венчето е жълто, двуустно, с оранжево петно на изпъкналата част на долната устна и с дълга заострена шпора. Тичинките са 4, от които две са по-дълги. Плодът е яйцевидна до продълговата кутийка. Семената са дисковидни, с широко ципесто крило. Цъфти от юни до септември.

Разпространение

Разпространено е по тревисти места, край пътищата и като плевел в орниците из цялата страна.

Употребяема част

Използват се цъфтящите облистени надземни части (Herba Linariae), отрязани на около 30 см от върха.

Действие

Има очистително, диуретично, жлъчегонно и болкоуспокояващо действие.

Приложение

Билката се прилага при лениви черва като очистително, при нощно напикаване у децата, болезнено уриниране, възпаление на простатната жлеза, главоболие, жълтеница и др. Външно се използва при циреи, хемороиди, възпаление на конюнктивите, ухапване от насекоми и др. Дрогата е отровна. Тя дразни стомаха, предизвиква диария, затруднява дишането, отслабва сърдечната дейност и др. Затова трябва да се прилага внимателно под лекарски контрол.

Начин на употреба

Използва се запарка от растението. Дневната доза се получава, като се залее 1 чаена лъжичка от оситнената билка с 250 см3 вряща вода. След изстиване запарката се прецежда и се изпива на 2 – 3 пъти. От дрогата в Русия е получен препарат с очистително действие.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари