Билки и билкови сборове

Леска – Corylus avellana L.

Семейство

Брезови – Betulaceae

Описание

Едър храст, а понякога и малко дърво, достигащо до 5 м височина. Стъблото е с червеникава или пепелявосива гладка кора, покрита с множество лещанки. Листата са последователни, обратно яйцевидни, закръглени или закръглено яйцевидни, до 13 см дълги и 6 – 10 см широки, към върха изведнъж стеснени и заострени, в основата сърцевидни, по ръба неправилно остро двойно напилени. Цветовете са еднополови. Мъжките цветове са разположени в дълги до 8 см увиснали реси, събрани на групи по 2 – 4. Женските цветове са разположени по 2 в малки пъпковидни образувания, от които по време на цъфтежа се подават само червеникави близалца. Плодът е сух, неразпуклив лешник. Цъфти февруари – април.

Разпространение

Расте из храсталаците и в широколистните гори като подлес, особено в окрайнините на гори, горски поляни и сечища, в цялата страна до 1800 м надморска височина.

Употребяема част

За лечебни цели се използват плодовете (Fructus Coryli avellanae), кората (Cortex Coryli avellanae) и листата (Folia Coryli avellanae).

Приложение

Листата и кората на леската се използват при възпаление на пикочните пътища, за засилване тонуса на венозните кръвоносни съдове и капилярите и за намаляване пропускливостта на капилярните стени. В народната медицина намират приложение при капилярни кръвоизливи, разширени вени, варикозни язви и др. Листата се прилагат при възпаление и кървене на венцитe, при язвена болест, при хипертрофия на простатната жлеза. Експериментално е установено благоприятното действие на леската при язвена болест.

Начин на употреба

Прилага се запарка от листата и отвара от кората на леската. Дневната доза е 1 супена лъжица билка на 150 см3 вода.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари