Билки и билкови сборове

Лечебен жаблек (конски ребра) – Galega officinalis L.

Семейство

Бобови – Fabaceae (Leguminosae)

Описание

Многогодишно тревисто растение с голо, гладко, 0.5 до 1.5 м високо стъбло. Листата са последователни, нечифтоперести, с продълговато елипсовидни, обратно яйцевидни или ланцетни листчета. Цветовете са синьо-виолетови, събрани в 5 – 25 см дълги, многоцветни, гроздовидни съцветия, разположени в пазвите на листата. Чашката е звънчевидна, с 5 щитовидни зъбци. Венчето е 1 – 1.5 см дълго. Плодът е линейно-цилиндричен боб, 2 – 5 см дълъг и 2 – 3 мм широк. Цъфти от май до август.

Разпространение

Расте из влажни сенчести места нарядко из цялата страна докъм 1300 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се цъфтящите надземни части (Herba Galegae).

Действие

Дрогата снижава съдържанието на захар в кръвта, т.е. има подобно на инсулина действие. Освен това дрогата има диуретично, потогонно действие, увеличава млечната секреция.

Приложение

Жаблекът намира приложение за лечение на леки форми на диабет и като помощно средство при лечение на диабета с инсулин и други противодиабетни средства. В българската народна медицина жаблекът намира приложение още като потогонно средство, като диуретично средство и за увеличаване млякото у кърмачките.

Употребата на билката трябва да става внимателно и под лекарски контрол, тъй като може да доведе до покачване на артериалното налягане и до стомашно-чревни нарушения.

Начин на употреба

Една супена лъжица дрога се залива с 250 см3 вряща вода. Чака се да изстине и се прецежда. Изпива се за 1 ден на 3 части, 1/2 час преди ядене.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари