Билки и билкови сборове

Котенце (съсънка) – Pulsatilla pratensis (L.) Mill. (Anemone pratensis L.)

Семейство

Лютикови – Ranunculaceae

Описание

Многогодишно тревисто копринесто влакнесто растение с 10 – 50 см високо стъбло. Приосновните листа са с дръжки, тройно перести, с тесни линейни дялове. Стъбловите листа са приседнали. Цветовете са 3 – 4 см в диаметър, тъмнопурпурни, червени или бледовиолетови. Околоцветните листчета са извити навън. Цъфти март – май.

Разпространение

Расте по сухи каменисти места. В България се среща само из Витоша и Люлин до 800 м надморска височина. По-широко разпространено у нас е планинското котенце (Pulsatilla montana (Норре) Reichenb.), на което околоцветните листчета не са извити навън.

Употребяема част

Използват се надземните части (Herba Pulsatillae).

Действие

Съсънката е растение със спазмолитичен ефект, има успокояващо действие върху централната и вегетативната нервна система и местно дразнещо действие, предизвикващо нахлуване на кръв към раздразнените места.

Приложение

Вероятно на тези ефекти се основава прилагането на билката при полова слабост – премахва свръхнапрежението и болезнената възбуда, от една страна, и предизвиква полово влечение, от друга.

Дрогата се прилага в народната медицина и при други смущения – оскъдна и нередовна менструация, хронично възпаление на половите органи у мъжа и жената, невралгия, мигрена, спазми на жлъчните пътища, на стомаха и червата, бронхит, коклюш и др.

Билката не трябва да се прилага при стомашно-чревни възпаления и възпаления на бъбреците, тъй като силното дразнещо действие може да изостри заболяването и да влоши протичането му.

Начин на употреба

Прилага се като извлек, получен от 2 чаени лъжички билка, която се накисва в 250 см3 студена вода за 1 ден. Изпива се на глътки за 1 – 2 дни.

Не пропускайте

Терапевтична класификация на билките

Коментари