Билки и билкови сборове

Изсипливче – Herniaria glabra L. и Herniaria hirsuta L.

Семейство

Карамфилови – Caryophyllaceae

Описание

Едногодишни, двегодишни или многогодишни тревисти растения с полегнало, силно разклонено стъбло, дълго 10 – 20 см. Листата са срещуположни, приседнали, елипсовидни, целокрайни, с ципести прилистници. Цветовете са дребни, жълто-зелени, разположени в групички по 5 – 12 в пазвите на листата. Стъблата и листата на Herniaria glabra L. са голи, светлозелени, а на Herniaria hirsuta L. са влакнести и сиво-зелени. Околоцветникът е прост, съставен от 5 свободни листчета. Плодът е разпуклива кутийка с едно семе. Цъфти от април до август.

Разпространение

Расте по сухите, каменисти и тревисти хълмове на цялата страна.

Употребяема част

Използват се надземните части. (Herba Herniariae glabrae и Herba Herniariae hirsutae). Двата вида се берат, сушат и опаковат поотделно.

Действие

Пикочогонно и успокояващо спазмите на гладката мускулатура средство.

Приложение

Най-често се използва при възпаление и пясък или камъни в бъбреците и пикочния мехур и по-рядко при отоци.

Начин на употреба

Прилага се запарка от 3 чаени лъжички ситно нарязани стръкове в 1/2 л вряща вода. След 15 мин запарката се прецежда и се изпива на порции за 1 ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари