Билки и билкови сборове

Гръмотрън – Ononis spinosa L. и Ononis arvensis L. (Ononis hircina Jacq.)

Семейство

Бобови – Fabaceae (Leguminosae)

Описание

Многогодишни тревисти бодливи растения, развиващи тъмнокафяво коренище, което преминава във вдървенен дълъг, често усукан корен. Стъблото е високо до 70 см, с голям брой бодли. Долните и средните листа са триделни, а горните – прости, снабдени с прилистници. Дяловете са овални, по края остро назъбени. Цветовете са единични или по два в пазвите на листата и образуват гъсти класовидни съцветия. Венчето е розово, неправилно, два пъти по-дълго от чашката. Плодът е боб с 2 – 4 семена. Цъфти през юни – юли.

Разпространение

Расте из цялата страна по сухите тревисти и песъчливи места, по бреговете на реките, докъм 1500 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се корените (Radix Ononidis), събрани през есента след узряване на плодовете.

Действие

Корените имат пикочогонно и противовъзпалително действие.

Приложение

Корените влизат в състава на много диуретични чайове. Прилагат се при отоци, камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур, хронични възпаления на пикочните пътища, ревматизъм, подагра, кожни обриви и др.

Начин на употреба

Прави се запарка от корените (1 супена лъжица корени с 1/2 л вода). След като престои 15 мин, запарката се прецежда и се изпива за 1 ден на 3 – 4 пъти.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари