Билки и билкови сборове

Горска ягода – Fragaria vescа L.

Семейство

Розоцветни – Rosaсeae

Описание

Многогодишно тревисто растение, високо 30 см, с дълги пълзящи стъбла, леко окосмени, често вкореняващи се, с късо кафяво коренище. Листата са предимно приосновни, сложни, тройни, с дълги дръжки. Отделните листчета са яйцевидни и назъбени. Цветовете са бели, събрани в съцветия, върху разклонени дръжки. Чашката е двойна, с по 5 листчета във всеки кръг. Венчето е петлистно, бяло. Плодчетата са многобройни, едносеменни орехчета, разположени по повърхността на изпъкналото и разраснало се, месесто, червено цветно легло; червеният лъжлив плод на ягодата е дребен и ароматен. Цъфти към края на пролетта и началото на лятото – от май до август.

Разпространение

Расте по поляните, из храсталаците и горите из цялата страна, дори на височина над 1000 м.

Употребяема част

Използват се плодовете (Fructus Fragariae) и листата (Folia Fragariae).

Действие

Воден извлек от листата на ягодата предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, снижава артериалното налягане, забавя сърдечния ритъм и усилва съкратителната способност на сърцето. Маточните съкращения също се усилват.

Приложение

С превъзходните си вкусови качества плодовете на горската ягода са ценен диетичен продукт. Пресните плодове се препоръчват като лечебно средство при високо артериално налягане, при атеросклероза, а също така при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при анемия, авитаминоза, неврастения, запек, подагра, маточни кръвотечения и др. Използват се още като леко диуретично средство при бъбречни камъни, при подагра, при диарии, чернодробни възпаления и др.

Листата на ягодата се препоръчват при бъбречни болести – пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, при подагра, кожни обриви и други заболявания.

Начин на употреба

От плодовете се приготвя запарка – 2 чаени лъжици се заливат с 250 см3 вряща вода. От листата се приготвя запарка, като 1 супена лъжица ситно нарязана дрога се залива с 250 см3 вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Отвара се приготвя, като 1 супена лъжица нарязани листа се заливат с 250 см3 вода и се варят 15 – 20 мин. Отварата се изпива на 3 – 4 пъти за един ден. Листата на градинската ягода действат по-слабо.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари