Билки и билкови сборове

Глог – Crataegus monogyna Jacq.

Семейство

Розоцветни – Rosaceae

Описание

Разклонено дърво или храст, висок до 5 м, с последователни, най-често разсечени на 3 – 5 дяла листа; дяловете са неравномерно назъбени, в повечето случаи заоблени. Цветовете са бели, събрани в щитовидни съцветия. Цветът е правилен, с 5 чашелистчета и 5 венчелистчета. Тичинките са много. Плодът е червен, топчест, месест, с една костилка. Цъфти през пролетта.

Разпространение

Расте из горите и храсталаците на цялата страна до 1500 м надморска височина.

Не се допуска смесване с черния глог (Crataegus pentagyna W. et K.). Неговите листа са обикновено длановидно триделни, отдолу слабо влакнести. Листните дялове са отсечени под прав ъгъл. Плодът е черен.

Употребяема част

Използват се листата с цветовете (Flores Crataegi cum folia) или само цветовете (Flores Crataegi), или плодовете (Fructus Crataegi).

Действие

Глогът се ползва с голяма популярност в народната медицина за лечение на различни заболявания на сърдечно-съдовата система. Той засилва енергията на сърдечните съкращения, а в същото време успокоява сърцето (намалява неговата възбудимост, премахва неприятните усещания на „сърцебиене“). Върху кръвоносните съдове действа разширяващо, подобрява кръвоснабдяването на сърцето и мозъка, умерено снижава повишеното артериално налягане. Глогът понижава холестероловото съдържание в кръвта. Има и свойството да успокоява централната нервна система.

Приложение

Използва се за лечение на сърдечно-съдови заболявания – леки форми на хипертония, сърдечни неврози, гръдна жаба, атеросклероза, безсъние и нервна възбуда, повишена функция на щитовидната жлеза и др.

Начин на употреба

Прави се запарка от глогов цвят, като 1 супена лъжица дрога се залива с 250 см3 вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно. В аптеките се приготвя и отпуска глогова тинктура (1:5), от която се взема по 20 капки 2 – 3 пъти дневно.

У нас е създаден препарат от глог, наречен кратемон, който се прилага за лечение на коронарна болест.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари