Билки и билкови сборове

Червен божур – Paeonia peregrina Mill. (P. decora G. Anderson)

Семейство

Божурови – Paeоniaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с късо коренище и вретеновидно надебелени, грудковидни корени. Стъблата са 50 – 90 см високи, набраздени, гладки, неразклонени. Листата са последователни, 2 пъти пересто или тройно наделени, с тясно елипсовидни или яйцевидни до широко триъгълни крайни дялове, на върха дълбоко врязани или едро назъбени. Цветовете са тъмно- или светлочервени, по-рядко розови, 7 – 13 см в диаметър, разположени единично на върха на стъблото. Чашката е петлистна, а венчелистчетата са 8 – 12. Тичинките са многобройни, с червени дръжки. Плодът е сборен, съставен от 2 – 3 кадифено мъхести мехунки, всяка с по няколко черни, лъскави семена. Цъфти май – юни.

Разпространение

Расте из храсталаци и редки гори по каменисти и тревисти места на черноморското крайбрежие, Североизточна България, Дунавската равнина, Предбалкана и Средна Стара планина, Средните и Източните Родопи, Тунджанската равнина, западните гранични планини и Струмската долина докъм 1000 м надморска височина.

Употребяема част

Използват се корените (Radix Paeoniae), венчелистчетата (Flores Paeoniae) и семената (Semen Paeoniae).

Действие

Корените на божура имат противогърчово и болкоуспокояващо действие. Засилват тонуса на матката, засилват перисталтиката и тонуса на червата. Стимулират процеса на кръвосъсирване.

Приложение

В народната медицина корените на божура се използват като помощно средство при епилепсия, за лечение на хемороиди, за улесняване изхвърлянето на бъбречни камъни. Имат болкоуспокояващо действие при ревматизъм, подагра.

Да се има предвид, че дрогата е токсична. В големи дози божурът може да предизвика аборт, да доведе до обилна менструация.

Начин на употреба

От корените се приготвя отвара, като 1 чаена лъжичка от тях се заливат с 500 см3 вода и се варят 5 мин. Взема се по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

От венечните листчета се прави запарка, като 1 супена лъжица дрога се залива с 250 см3 вряща вода и се оставя да кисне 1 час (доза за 1 ден).

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари