Билки и билкови сборове

Черна ряпа – Raphanus sativus L. var. niger (Mill.) Pers.

Семейство

Кръстоцветни – Brassicaceae (Cruciferae)

Описание

Двегодишно зеленчуково растение, развиващо през първата година листна розетка и кореноплод, а през втората – цветоносно стъбло. Кореноплодът е от 5 до 20 см в диаметър, с разнообразна форма и багра. Вътрешната част на кореноплода е бяла, жълтеникава или червеникава, с остър парлив вкус и характерна миризма. Цветоносното стъбло е до 1 м високо. Приосновните листа са събрани в розетка. Цветовете са бели, розови или виолетови, с по-тъмни жилки. Цъфти през юни – юли.

Разпространение

Отглежда се като зеленчуково растение в цялата страна.

Употребяема част

За лечебни цели се използва кореноплодът (Radix Raphani sativi).

Действие

Жлъчегонно, апетитовъзбуждащо, пикочогонно.

Приложение

Черната ряпа се използва като храна и като лекарство. Съдържащите се в ряпата вещества (киселини, етерични масла, лизоцим и др.) ѝ придават специфичен вкус, аромат и лечебни свойства. Използва се като апетитовъзбуждащо и жлъчегонно средство и при камъни в бъбреците. Опитно е установено стимулиращо действие върху секрецията на храносмилателните сокове. Захарен извлек от ряпата се използва против кашлица, при ишиас, против глисти и др. Настърганата ряпа, нанесена като лапа, има действие, близко до това на синапа. Очуканите семена от ряпата се препоръчват от народната медицина като антимикробно и противогъбично средство за външно приложение.

Начин на употреба

Използват се кореноплодът, захарен извлек от него (кореноплодът се издълбава, поставя се захар и се изчаква една седмица, след което се използва захарният извлек), настъргани корени, счукани семена под формата на чай и настойка за външно приложение.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари