Билки и билкови сборове

Брош – Rubia tinctorum L.

Семейство

Брошови – Rubiaceae

Описание

Многогодишно тревисто растение с дълго, хоризонтално и цилиндрично коренище, което е червено-кафяво отвън и червено отвътре. Стъблото е четириръбесто, с извити назад шипчета, полегнало, изправено или катерливо, дълго 30 – 125 см. Листата и прилистниците са еднакво развити, почти без дръжки, по форма са елипсовидни, на върха заострени, разположени по 4 – 6 в прешлени. Цветовете са дребни, жълто-зелени, групирани по няколко в метловидни полусенници. Чашка почти липсва. Венчето е 4 – 5-делно, с плоски, разперени дялове. Плодовете са ягодовидни, отначало червени, след това черни, съставени от две кълбовидни части с по едно семе. Цъфти от юли до септември.

Разпространение

Среща се нарядко из цялата страна, предимно в Южна и Източна България – между храсти, край пътища и градини.

Употребяема част

Използва се коренището (Rhizoma Rubiae tinctorum), събрано през есента, след узряване на семената, или през ранна пролет.

Действие

Съдържащите се в коренището антрахинони и други съставки имат диуретично, жлъчегонно, слабително и подобряващо храносмилането действие.

Приложение

Най-често намира приложение при камъни (оксилатни) в бъбреците и в пикочния мехур, при възпаление на пикочните пътища. Предписва се и при рахит, нередовна (закъсняваща) менструация и др.

Начин на употреба

Препоръчва се под формата на извлек, приготвен от 1 чаена лъжичка корени, накиснати за 8 часа в 250 см3 студена вода. След като се отстрани извлекът (с прецеждане), билката се залива с 250 см3 вряща вода.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари