Билки и билкови сборове

Билкови чайове за лечение на заболявания на храносмилателната система

Лекарствени сборове или чайове – species, могат да се получат в готов пакетиран вид от билковите аптеки и от аптеките с билкови сектори.

Те могат да бъдат приготвени и самостоятелно по следния начин: Растителните части се надробяват поотделно, като листата, стръковете и корите се нарязват на дребни части, а кожестите листа (напр. мечо грозде) се превръщат в едър прах. Корените и коренищата се режат или се надробяват. Плодовете и семената се смилат или се оставят цели. Цветовете и дребните цветни кошнички се използват цели. След това се претеглят необходимите количества от всяка растителна част съобразно предписанието или рецептата и се смесват внимателно и равномерно с лопатка върху чиста хартия или в подходящ съд. Така приготвеният чай трябва да представлява еднородна смес.

Използвани съкращения:

  • Cortex – Cort. – кора
  • Flores – Fl. – цветове
  • Folia – Fol. – листа
  • Fructus – Fr. – плодове
  • Gemmae – Gem. – пъпки
  • Herba – Hb. – трева, стрък
  • Legumina – Leg. – боб, бобове
  • Lichen – Lich. – лишей
  • Radix – Rad. – корен
  • Rhizoma – Rhiz. – коренище
  • Semen – Sem. – семе
  • Stipites – Stip. – дръжки
  • Tubera – Tub. – грудки
  • Turiones – Tur. – връхчета

Чайове, съдържащи ароматни билки, се съхраняват в тенекиени кутии.

Приготвените чайове могат да се употребяват като запарка или отвара за вътрешна или външна (гаргара, бани на краката, промивки) употреба.

Тъй като лечението с билки се прилага предимно при хронични заболявания, те се употребяват обикновено доста продължително време – един, два и дори повече месеца. При такива случаи се препоръчва след всеки месец на лечение с билки да се прави почивка от една – две седмици.

При някои заболявания се препоръчва сменяща се терапия със сходни по действие, но различни лечебни растения – при бъбречни заболявания, при запек и др.

Ако се налага приготвените в домашни условия лекарства да се подсладят, това трябва да се прави непосредствено преди изпиването на дневната доза. Употребяват се обикновено захарен сироп или мед.

Чайове при заболявания на устната кухина и при неприятен дъх в устата

При възпаление на устната кухина
Rp. Rad. Symphyti (корени от черен оман) 50.0
Fl. Calendulae (цвят от невен) 50.0
Fl. Chamomillae (цвят от лайка) 50.0

Приложение. Прилага се при възпаление на лигавицата на устната кухина и на венците.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се залива със 100 см3 вряща вода. Оставя се да изстине. Използва се за неколкократно изплакване на устната кухина чрез жабуркане.

 
Rp. Fol. Farfarae (листа от подбел) 20.0
Fr. Foeniculi (плодове от резене) 10.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 10.0
Fl. Chamomillae (цвят от лайка) 10.0
Fol. Salviae (листа от градински чай) 15.0
Hb. Agrimoniae (стръкове от камшик) 20.0
Rad. Althaeae (корени от ружа) 15.0

Приложение. Прилага се при възпаление на устната лигавица и венците и при фарингит.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се запарва в 250 см3 вода за 30 мин. Със запарката се прави гаргара 3 – 4 пъти дневно.

 
При неприятен дъх в устата
Rp. Fr. Anisi (плодове от анасон) 30.0
Fol. Rosmarini (листа от розмарин) 20.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 20.0
Hb. Absinthii (стръкове от пелин) 10.0

Приложение. Прилага се при неприятен дъх в устата вследствие нервно напрежение, стомашно-чревни смущения, развалени зъби и др.

Начин на употреба. Три супени лъжици смес се вари 3 мин с 600 см3 вода. След като изстине, чаят се изпива на три пъти за един ден.

Апетитовъзбуждащи чайове

Горчив чай (Species amarae)
Rp. Pericarpium Aurantii (портокалова кора)  
Fol. Menyanthidis (листа от блатен трилистник) 20.0
Hb. Absinthii (стръкове от пелин) 20.0
Hb. Cardui benedicti (стръкове от пресечка) 20.0
Hb. Centaurii (стръкове от червен кантарион) 20.0

Приложение. Прилага се за стимулиране на апетита.

Начин на употреба. Прави се запарка от 1 чаена лъжичка смес на 250 см3 вряща вода. Прецежда се, след като изстине. Изпива се на 3 пъти преди ядене.

 
Rp. Hb. Centaurii (стръкове от червен кантарион) 30.0
Fl. Millefolii (цвят oт бял равнец) 30.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 30.0

Приложение. Прилага се като апетитовъзбуждащо средство при възрастни и при деца.

Начин на употреба. Една чаена лъжичка смес се залива с 200 см3 вряща вода. Оставя се да престои 2 часа. След като изстине, чаят се пие по 50 см3 1/2 час преди ядене.

Чайове при заболявания на стомаха

Rp. FI. Tiliae (цвят от липа) 20.0
Sem. Lini (семе от лен) 20.0
Rad. Glycyrrhizae (корени от сладник) 20.0
Rhiz. Calami (коренища от акорус) 20.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 20.0
Fr. Foeniculi (плодове от резене) 20.0

Приложение. Прилага се при киселини в стомаха.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се запарва с 250 см3 вода. За един ден се изпиват 2 – 3 чаши чай.

 
Rp. Rad. Valerianae (корени от дилянка) 5.0
Hb. Gentianae asclep. (стръкове от синя тинтява) 5.0
Rhiz. Calami (коренище от акорус) 5.0
Fol. Trifolii fibrini (листа от блатен трилистник) 10.0
Hb. Centaurii (стръкове от червен кантарион) 10.0
Fr. Carvi (плодове от ким) 10.0
Fr. Anisi (плодове от анасон) 10.0
Fr. Foeniculi (плодове от резене) 10.0
FI. Chamomillae (цвят от лайка) 10.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 15.0
Hb. Millefolii (стръкове от бял равнец) 20.0

Приложение. Пpилага се при гастрит.

Начин на употреба. Една пълна супена лъжица смес се залива с 250 см3 вряща пода. След като престои 10 мин в добре затворен съд, чаят се изпива наведнъж топъл, без захар, около 30 мин преди обяд.

 
Rp. FI. Chamomillae (цвят от лайка) 15.0
Fol. Rubi (листа от къпина) 10.0
Hb. Agrimoniae (стръкове от камшик) 5.0
Fr. Foeniculi (плодове от резене) 10.0
Hb. Centaurii (стръкове от червен кантарион) 10.0
Hb. Hyperici (стръкове от жълт кантарион) 10.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 10.0
Rad. et Hb. Taraxaci (корени и стръкове от глухарче) 15.0
Hb. Millefolii (стръкове от бял равнец) 15.0

Приложение. Прилага се при гастрит, язвена болест.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се запарва с 250 см3 вода за 15 минути. Чаят се пие топъл 3 пъти дневно преди хранене.

 
Профилактичен чай при язва на стомаха и дванадесетопръстника (Species profilacticae antiulceris ventriculi et duodeni)
Rp. Hb. Veronicae (стръкове от великденче) 10.0
Hb. Saturejae (стръкове от чубрица) 20.0
Hb. Leonuri (стръкове от дяволска уста) 20.0
Hb. Hyperici (стръкове от жълт кантарион) 40.0
Rad. Valerianae (корени от дилянка) 10.0
Fol. Rubi (листа от къпина) 30.0
Fol. Plantaginis majoris (листа от широколист жиловлек) 40.0
Fr. Rosae (плодове от шипки) 40.0

Приложение. Прилага се за предпазване от появяване на язва на стомаха и дванадесетопръстника и като помощно средство при лечение на язва.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се вари 3 мин в 200 см3 вода. Чаят се изпива след изстиване. Дневната доза е 4 чая.

 
Rp. Rhiz. Tormentillae (коренища от очиболец) 15.0
Rad. Althaeae (корени от ружа) 15.0
Rad. Symphyti (корени от черен оман) 15.0
Fol. Melissae (листа от маточина) 15.0
Tur. Pini (връхчета от бор) 15.0
Hb. Absinthii (стръкове от пелин) 15.0
Hb. Hyperici (стръкове от жълт кантарион) 15.0

Приложение. Прилага се при язвена болест.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се запарва в 250 см3 вода за 10 мин. Изпива се по 1 чаша чай преди хранене.

 
Rr. Rad. Althaeae (корени от ружа) 20.0
Rad. Glycyrrhizae (корени от сладник) 20.0
Rad. Symphyti (корени от черен оман) 20.0
Hb. Chelidonii (стръкове от змийско мляко) 10.0

Приложение. Прилага се при язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника.

Начин на употреба. Прави се отвара от 1 супена лъжица смес с 250 см3 вода. Изпиват се 2 – 3 чаши дневно.

 
Rp. Fl. Chamomillae (цвят от лайка) 40.0
Hb. Centaurii (стръкове от червен кантарион) 20.0
Fr. Carvi (плодове от ким) 20.0
Fоl. Sennae (листа от сена) 10.0
Cort. Frangulae (кори от зърнастец) 10.0

Приложение. Прилага се при язвена болест, придружена от колит.

Начин на употреба. Две чаени лъжички смес се запарва с 250 см3 вряща вода. След 15 мин чаят се прецежда и се изпива вечер преди сън.

 
Rp. Fr. Anethi (плодове от копър) 15.0
Hb. Centaurii (стръкове от червен кантарион) 5.0
Fl. Chamomillae (цвят от лайка) 15.0
Fr. Coriandri (плодове от кориандър) 10.0
Fol. Melissae (листа от маточина) 5.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 15.0
Fr. Foeniculi (плодове от резене) 15.0
Cort. Frangulae (кори от зърнастец) 10.0
Hb. Millefolii (стръкове от бял равнец) 10.0

Приложение. Прилага се при гадене и повръщане при стомашни заболявания.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се запарва с 250 см3 вряща вода. След 1 час чаят се прецежда и се пие неподсладен.

 
Rp. Fr. Anisi (плодове от aнacoн) 10.0
Fr. Foeniculi (плодове от резене) 10.0
Fr. Carvi (плодове от ким) 10.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 20.0

Приложение. Прилага се при стомашни спазми и задръжка на газове.

Начин на употреба. Две пълни чаени лъжички смес се запарва с 250 см3 вода. Чаят се изпива на глътки за 1 ден.

Чайове при заболявания на червата

Rp. Cort. Frangulae (кори от зърнастец) 15.0
Rad. Glycyrrhizae (корени от сладник) 15.0
Fr. Foeniculi (плодове от резене) 15.0
Rad. Althaeae (корени от ружа) 30.0
Sem. Lini (ленено семе счукано) 30.0

Приложение. Прилага се при хроничен запек.

Начин на употреба. Запарка от 2 чаени лъжички смес с 250 см3 вода се изпива вечер преди сън.

 
Rp. Fol. Sennae (листа от сена) 80.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 80.0
Cort. Frangulae (кори от зърнастец) 40.0
Rad. Liquiritiae (корени от сладник) 40.0
Rad. Valerianae (корени от дилянка) 40.0
Fl. Rosae (цветове от роза) 20.0
Fl. Chamomillae (цветове от лайка) 20.0

Приложение. Прилага се при запек.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се залива с 400 см3 вода и се вари 10 мин. Пие се по 100 см3 3 пъти дневно преди ядене.

 
Rp. Cystoseirae barbatae (цистозира) 20.0
Rad. Taraxaci (корени от глухарче) 10.0
Rad. Ononidis (корени от гръмотрън) 10.0
Rad. Levistici (корени от селим) 10.0
Cort. Frangulae (кори от зърнастец) 50.0

Приложение. Прилага се при затлъстяване и при запек.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес с 250 см3 вода се вари 10 мин. Изпива се 2 – 3 чаши отвара на ден.

 
Rp. Cort. Frangulae puv. (кора от зърнастец на прах) 20.0
Fr. Rhamni cathart. pulv. (плодове от слабителен зърнастец на прах) 20.0
Fr. Foeniculi pulv. (плодове от резене на прах) 10.0

Приложение. Прилага се при хроничен запек.

Начин на употреба. Отвара от 1/2 до 1 изравнена чаена лъжичка смес с 250 см3 вода се пие 2 – 3 пъти на ден.

 
Rp. Fr. Foeniculi (плодове от резене) 100.0
Rad. Ononidis (корени от гръмотрън) 100.0
Fl. Malvae (цвят от слез) 100.0
Fol. Uvae-ursi (листа от мечо грозде) 100.0
Fl. Lavandulae (цвят от лавандула) 100.0
Fol. Sennae (листа от сена) 50.0
Cort. Frangulae (кори от зърнастец) 20.0
Rad. Rhei (корени от ревен) 20.0
Fl. Rosae (цвят от червена роза) 10.0

Приложение. Прилага се при хроничен запек и при затлъстяване за отслабване.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се запарва с 250 см3 вряща вода. Вечер преди лягане се пие по 1/2 – 1 чаена чаша чай.

 
Rp. Cort. Frangulae (кори от зърнастец) 100.0
Fol. Menyanthidis (листа от блатен трилистник) 20.0
Hb. Millefolii (стръкове от бял равнец) 20.0
Fr. Carvi (плодове от ким) 10.0

Приложение. Прилага се при хроничен запек.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се запарва в 1/4 л вода. Изпива се по 1/2 чаша чай вечер преди лягане.

N.B. При продължителна употреба може да се увеличи стомашната киселинност.
 
Rp. Cort. Frangulae (кори от зърнастец) 30.0
Rhiz. Graminis (коренище от пирей) 10.0
Fr. Carvi (плодове от ким) 10.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 20.0
Fr. Sambuci nigri (плодове от черен бъз) 10.0
Rad. Тaraxaci (корени от глухарче) 10.0
Fol. Sennae (листа от сена) 10.0

Приложение. Прилага се при хроничен запек.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се залива с 250 см3 студена вода, нагрява се 20 мин, без да закипи. След изстудяване чаят се прецежда и се изпива по 50 см3 3 пъти дневно.

 
Rp. Fl. Chamomillae (цвят от лайка) 45.0
Fr. Carvi (плодове от ким) 10.0
Fr. Foeniculi (плодове от резене) 15.0
Fol. Melissae (листа ст маточина) 20.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 20.0

Приложение. Прилага се при колит и диария.

Начин нa употреба. Една чаена лъжичка смес се залива с 250 см3 вода. Загрява се до кипване. Похлупва се и престоява 5 мин. Прецежда се. Дава са по 1 чаена лъжичка няколко пъти на ден.

 
Rp. Fl. Chamomillae (цвят от лайка) 20.0
Fr. Rosae (плодове oт шипка) 20.0
Lichen Islandicus (исландски лишей) 10.0
Fr. Myrtilli (плодове oт боровинка) 20.0
Hb. Origani (стръкове oт риган) 10.0
Hb. Polygoni avicularis (стръкове от пача трева) 20.0

Приложение. Прилага се при ентероколити с диарии.

Начин на употреба. Една чаена лъжичка смес се залива с 250 см3 вода, загрява се до кипване. Прецежда се след 1/2 час. Пие се по 1/2 чаена чаша топъл чай 4 пъти дневно.

 
Rp. Rhiz. Tormentillae (коренище от очиболец) 10.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 10.0
Fol. Myrtilli (листа or черна боровинка) 10.0
Fol. Urticae (листа от коприва) 10.0
Fol. Juglandis (листа oт орех) 10.0
Fl. Chamomillae (цвят от лайка) 10.0

Приложение. Прилага се при чревни разстройства.

Начин на употреба. Прави се запарка от 1 супена лъжица смес на 250 см3 вода. Изпива се по 2 – 3 чаени чаши запарка на ден.

 
Rp. Rhiz. Tormentillae (коренище от очиболец) 15.0
Rhiz. Bistortae (коренище от кървавиче) 15.0
Hb. Bursae pastoris (стръкове от овчарска торбичка) 30.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 10.0
Fl. Chamomillae (цвят от лайка) 10.0

Приложение. Прилага се при колит.

Начин на употреба. Приготвя се запарка от 1 cупена лъжица смес с 250 см3 вода. Изпива се по 2 – 3 чаени чаши запарка на ден.

 
Rp. Hb. Polygoni avicularis (стръкове от пача трева) 20.0
Hb. Agrimoniae (стръкове от камшик) 20.0
Fol. Plantaginis (листа от жиловлек) 40.0

Приложение. Прилага се при диария.

Начин на употреба. Прави се отвара от 1 супена лъжица смес с 250 см3 вода. Пие се по 1/2 чаена чаша отвара 3 – 4 пъти на ден.

Чайове при заболявания на черния дроб и жлъчните пътища

Жлъчегонен чай (Species Cholagogae MA)
Rp. Strob. Lupuli (шишарки от хмел) 50.0
Fol. Menthae spicatae (листа от джоджен) 25.0
Hb. Cichorii (стръкове от синя жлъчка) 25.0

Приложение. Прилага се при заболявания на жлъчните пътища и храносмилателната система.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се залива с 200 см3 вряща вода. След изстиване чаят се изпива 20 мин преди ядене. Дневната доза е 3 чая.

 
Rp. Rad. Cichorii (корени от цикория) 40.0
Fl. Helichrysi arenarii (цветове от жълт смил) 40.0
Rad. Taraxaci (корени от глухарче) 40.0

Приложение. Прилага се за стимулиране изпразването на жлъчния мехур.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се вари 5 мин с 250 см3 вода. Прецежда се, след като изстине. Изпива се на 3 пъти за един ден.

 
Rp. Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 10.0
Hb. Absinthii (стръкове от пелин) 10.0
Fl. Helichrysi arenarii (цветове от жълт смил) 10.0
Cort. Frangulae (кори от зърнастец) 10.0
Rad. Taraxaci (корени от глухарче) 10.0
Rad. Rubiae tinct. (корени от борш) 40.0

Приложение. Прилага се при жлъчнокаменна болест. Стимулира изпразването па жлъчния мехур.

Начин на употреба. Отвара от 2 супени лъжици смес с 250 см3 вода се пие сутрин и вечер по 1 чаена чаша.

 
Rp. Hb. Marrubii (стръкове от пчелник) 10.0
Fol. Melissae (листа от маточина) 10.0
Fol. Menthae piperitae (листа от мента) 20.0
Hb. Centaurii (стръкове от червен кантарион) 20,0
Hb. Absinthii (стръкове от пелин) 20.0

Приложение. Прилага се за стимулиране произвеждането и отделянето на жлъчка.

Начин на употреба. Отвара от 2 супени лъжици смес на 250 см3 вода се пие по 1 – 2 супени лъжици 30 мин преди хранене.

 
Rp. Hb. Chelidonii (стръкове от змийско мляко) 10.0
Rad. Taraxaci (корени от глухарче) 10.0
Hb. Polygoni avicularis (стръкове от пача трева) 10.0
Stigm. Maydis (царевична коса) 10.0
Hb. Hyperici (стръкове от звъника) 10.0
Hb. Violae tricol. (стръкове от трицветна теменуга) 10.0
Fr. Anisi (плодове от анасон) 10.0
Fr. Coriandri (плодове от кориандър) 10.0

Приложение. Прилага се при жлъчнокаменна болест.

Начин на употреба. Прави се отвара от 1 супена лъжица смес на 250 см3 вода. Пие се по 1 чаена чаша отвара 3 пъти на ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари