Билки и билкови сборове

Билкови чайове за лечение на хронични ставни заболявания

Лекарствени сборове или чайове – species, могат да се получат в готов пакетиран вид от билковите аптеки и от аптеките с билкови сектори.

Те могат да бъдат приготвени и самостоятелно по следния начин: Растителните части се надробяват поотделно, като листата, стръковете и корите се нарязват на дребни части, а кожестите листа (напр. мечо грозде) се превръщат в едър прах. Корените и коренищата се режат или се надробяват. Плодовете и семената се смилат или се оставят цели. Цветовете и дребните цветни кошнички се използват цели. След това се претеглят необходимите количества от всяка растителна част съобразно предписанието или рецептата и се смесват внимателно и равномерно с лопатка върху чиста хартия или в подходящ съд. Така приготвеният чай трябва да представлява еднородна смес.

Използвани съкращения:

  • Cortex – Cort. – кора
  • Flores – Fl. – цветове
  • Folia – Fol. – листа
  • Fructus – Fr. – плодове
  • Gemmae – Gem. – пъпки
  • Herba – Hb. – трева, стрък
  • Legumina – Leg. – боб, бобове
  • Lichen – Lich. – лишей
  • Radix – Rad. – корен
  • Rhizoma – Rhiz. – коренище
  • Semen – Sem. – семе
  • Stipites – Stip. – дръжки
  • Tubera – Tub. – грудки
  • Turiones – Tur. – връхчета

Чайове, съдържащи ароматни билки, се съхраняват в тенекиени кутии.

Приготвените чайове могат да се употребяват като запарка или отвара за вътрешна или външна (гаргара, бани на краката, промивки) употреба.

Тъй като лечението с билки се прилага предимно при хронични заболявания, те се употребяват обикновено доста продължително време – един, два и дори повече месеца. При такива случаи се препоръчва след всеки месец на лечение с билки да се прави почивка от една – две седмици.

При някои заболявания се препоръчва сменяща се терапия със сходни по действие, но различни лечебни растения – при бъбречни заболявания, при запек и др.

Ако се налага приготвените в домашни условия лекарства да се подсладят, това трябва да се прави непосредствено преди изпиването на дневната доза. Употребяват се обикновено захарен сироп или мед.

Rp. Fl. Cyani (цвят от синя метличина) 5.0
Fl. Calendulae (цвят от невен) 5.0
Fl. Paeoniae (цвят от божур) 5.0
Fr. Juniperi (хвойнови плодове) 5.0
Stip. Dulcamarae (клонки от кучешко грозде) 5.0
Cort. Frangulae (кори от зърнастец) 5.0
Fl. Sambuci (цвят от черен бъз) 10.0
Fol. Urticae (листа от коприва) 10.0
Cort. Salicis (кори от върба) 20.0
Fol. Betulae (листа от бреза) 20.0
Hb. Equiseti (стръкове от хвощ) 20.0

Действие и приложение. Противоревматичен чай.

Начин на употреба. Три супени лъжици смес се залива с 1/2 л вряща вода. След 10 мин чаят се кипва и се прецежда. Пие се по 1 чаена чаша горещ чай 2 – 3 пъти дневно.

 
Rp. Hb. Herniariae (стръкове от изсипливче) 10.0
Fol. Uvae-ursi (листа от мечо грозде) 10.0
Hb. Genistae (стръкове от жълтуга) 10.0
Hb. Callunae (стръкове от калуна) 10.0
Hb. Hyperici (стръкове от звъника) 10.0
Rhiz. Calami (коренище от акорус) 10.0
Fl. Lavandulae (цвят от лавандула) 10.0
Fol. Salviae (листа от градински чай) 10.0

Действие и приложение. Противоревматичен чай. Действа и диуретично.

Начин на употреба. Две супени лъжици смес се залива с 1/2 л вряща вода. Чаят се изпива на два пъти за един ден.

 
Rp. Fol. Betulae (листа от бреза) 20.0
Fol. Taraxaci (листа от глухарче) 20.0
Fr. Juniperi (плод от хвойна) 10.0
Hb. Equiseti (стръкове от хвощ) 10.0
Cort. Salicis (кори от върба) 15.0
Legum. Phaseoli (бобови шушулки) 15.0
Fl. Sambuci (цвят от бъз) 15.0

Действие и приложение. Прилага се при хронични ставни заболявания.

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се запарва с 1/2 л вряща вода, вари се 1 – 2 мин, прецежда се и се подслажда на вкус. Пият се по 2 – 3 топли чая на ден.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари