Билки и билкови сборове

Билкови чайове, използвани при захарна болест

Лекарствени сборове или чайове – species, могат да се получат в готов пакетиран вид от билковите аптеки и от аптеките с билкови сектори.

Те могат да бъдат приготвени и самостоятелно по следния начин: Растителните части се надробяват поотделно, като листата, стръковете и корите се нарязват на дребни части, а кожестите листа (напр. мечо грозде) се превръщат в едър прах. Корените и коренищата се режат или се надробяват. Плодовете и семената се смилат или се оставят цели. Цветовете и дребните цветни кошнички се използват цели. След това се претеглят необходимите количества от всяка растителна част съобразно предписанието или рецептата и се смесват внимателно и равномерно с лопатка върху чиста хартия или в подходящ съд. Така приготвеният чай трябва да представлява еднородна смес.

Използвани съкращения:

 • Cortex – Cort. – кора
 • Flores – Fl. – цветове
 • Folia – Fol. – листа
 • Fructus – Fr. – плодове
 • Gemmae – Gem. – пъпки
 • Herba – Hb. – трева, стрък
 • Legumina – Leg. – боб, бобове
 • Lichen – Lich. – лишей
 • Radix – Rad. – корен
 • Rhizoma – Rhiz. – коренище
 • Semen – Sem. – семе
 • Stipites – Stip. – дръжки
 • Tubera – Tub. – грудки
 • Turiones – Tur. – връхчета

Чайове, съдържащи ароматни билки, се съхраняват в тенекиени кутии.

Приготвените чайове могат да се употребяват като запарка или отвара за вътрешна или външна (гаргара, бани на краката, промивки) употреба.

Тъй като лечението с билки се прилага предимно при хронични заболявания, те се употребяват обикновено доста продължително време – един, два и дори повече месеца. При такива случаи се препоръчва след всеки месец на лечение с билки да се прави почивка от една – две седмици.

При някои заболявания се препоръчва сменяща се терапия със сходни по действие, но различни лечебни растения – при бъбречни заболявания, при запек и др.

Ако се налага приготвените в домашни условия лекарства да се подсладят, това трябва да се прави непосредствено преди изпиването на дневната доза. Употребяват се обикновено захарен сироп или мед.

Rp. Hb. Lepidii ruderalis (стръкове от ropyxa) 30.0
Fol. Myrtilli (листа от черна боровинка) 10.0
Fol. Mori nigri (листа от черница) 10.0
Fol. Juglandis (листа от орех) 5.0
Legum. Phaseoli (шушулки от фасул) 30.0
Hb. Menthae piperitae (стръкове от мента) 5.0
Hb. Taraxaci (стръкове от глухарче) 10.0

Начин на употреба. Една супена лъжица смес се залива с 250 см3 вряща вода. Оставя се да кисне 10 – 15 мин. Пие се по 1 чаша 2 – 3 пъти дневно преди ядене.

 
Rp. Hb. Absinthii (стръкове от пелин) 5.0
Fol. Betulae (листа от бреза) 20.0
Fol. Mori nigri (листа от черница) 10.0
Fol. Myrtilli (листа от черна боровинка) 10.0
Legum. Phaseoli (шушулки от фасул) 20.0
Hb. Lepidii ruderalis (стръкове от горуха) 50.0
Hb. Violae tricoloris (стръкове от трицветна теменуга) 5.0

Начин на употреба. Две супени лъжици смес се залива с 200 см3 вряща вода. След 15 – 20 мин се прецежда. Пие се по 1 чаена лъжица 2 – 3 пъти дневно.

 
Rp. Legum. Phaseoli (бобови шушулки) 25.0
Fol. Urticae dioicae (листа от коприва) 25.0
Fol. Myrtilli (листа от черна боровинка) 25.0
Cort. Salicis (кори от върба) 25.0

Начин на употреба. Една супена лъжица се залива със 150 см3 вряща вода, похлупва се и се вари 3 мин. Чаят се пие студен без захар. Дневно – 3 чая.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари